Buraczkowa z żółtkiem

Po 6. miesiącu możesz zaproponować maluszkowi buraczkową z żółtkiem. Mamy nadzieję, że mu posmakuje!

Zupę w wersji "dla dorosłych" posyp zieleniną.
Zupę w wersji "dla dorosłych" posyp zieleniną. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 mały burak
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 małej pietruszki
  • 1/2 ziemniaka
  • 1/2 żółtka jaja kurzego
  • 1 łyżeczka masła, oliwy lub oleju

Przygotowanie:

1. Buraka umyj i ugotuj w łupinie do miękkości. Gdy nieco ostygnie, obierz go ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

2. Marchew, pietruszkę i ziemniaka umyj, obierz, opłucz i gotuj do miękkości w ok. 200 ml wody.

3. Buraka zmiksuj wraz z ugotowanymi warzywami.

4. Jajko umyj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem i wybij na spodeczek. Oddziel żółtko od białka.

5. Do zupki dodaj pół żółtka i tłuszcz. Dokładnie wszystko wymieszaj, a potem gotuj jeszcze przez ok. 5 minut.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas