Buraczkowa z żółtkiem
Po 6. miesiącu możesz zaproponować maluszkowi buraczkową z żółtkiem. Mamy nadzieję, że mu posmakuje!
Składniki:
- 1 mały burak
- 1/2 marchewki
- 1/2 małej pietruszki
- 1/2 ziemniaka
- 1/2 żółtka jaja kurzego
- 1 łyżeczka masła, oliwy lub oleju
Przygotowanie:
1. Buraka umyj i ugotuj w łupinie do miękkości. Gdy nieco ostygnie, obierz go ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
2. Marchew, pietruszkę i ziemniaka umyj, obierz, opłucz i gotuj do miękkości w ok. 200 ml wody.
3. Buraka zmiksuj wraz z ugotowanymi warzywami.
4. Jajko umyj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem i wybij na spodeczek. Oddziel żółtko od białka.
5. Do zupki dodaj pół żółtka i tłuszcz. Dokładnie wszystko wymieszaj, a potem gotuj jeszcze przez ok. 5 minut.