Buraczkowe brownie
Brownie z burakami? Czemu nie! Ciasta z warzywami nie dziwią dzisiaj nikogo. Burak świetnie się spisuje w ciastach czekoladowych, dodaje im bowiem dużej wilgotności. Nikt nie wyczuje sekretnego składnika, a ciasto zasmakuje każdemu!

Składniki
- ciasto:
- po 1 i 1/2 szkl. wiśni i cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 30 dag buraczków
- 4 łyżki kakao
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 3 jajka
- 2/3 szkl. oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dekoracje:
- 1 czekolada gorzka
- 1 łyżeczka masła
- 8 łyżek mleka
- wiórki czekoladowe
- owoce
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: buraczki obierz, opłucz i ugotuj w nieosolonej wodzie do miękkości (ok. 50 minut). Odcedź je, ostudź, a następnie zetrzyj drobno lub zmiksuj. Wiśnie do ciasta opłucz, osusz i wydryluj. Czekoladę posiekaj na malutkie kawałki. 2. Do miski przesiej obie mąki, wymieszaj je z cukrem, kakao oraz proszkiem do pieczenia. Buraczki połącz z roztrzepanymi jajkami oraz olejem. Do masy dosyp suche składniki i wymieszaj. Na koniec dołóż wiśnie i startą czekoladę, ponownie wymieszaj.3. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Tortownicę wyłóż pergaminem. Przelej ciasto, piecz 45 minut. Wyjmij foremkę z piekarnika i poczekaj, aż brownie przestygnie. 4. Przygotuj polewę: tabliczkę czekolady połam, włóż do rondelka. Stop na bardzo małym ogniu. Domieszaj mleko i masło. Podgrzewając, ucierając łyżką, aż sos stanie się gładki i lśniący. Polewą oblej brownie. Posyp wiórkami czekoladowymi, udekoruj świeżymi owocami (np. wiśniami i porzeczkami).