Reklama

Reklama

Buraczkowe brownie

Brownie z burakami? Czemu nie! Ciasta z warzywami nie dziwią dzisiaj nikogo. Burak świetnie się spisuje w ciastach czekoladowych, dodaje im bowiem dużej wilgotności. Nikt nie wyczuje sekretnego składnika, a ciasto zasmakuje każdemu!

Czas przyrządzenia: 120 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki - ciasto:

  • po 1 i 1/2 szkl. wiśni i cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 30 dag buraczków
  • 4 łyżki kakao
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 2/3 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki - dekoracje:

  • 1 czekolada gorzka
  • 1 łyżeczka masła
  • 8 łyżek mleka
  • wiórki czekoladowe
  • owoce

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: buraczki obierz, opłucz i ugotuj w nieosolonej wodzie do miękkości (ok. 50 minut). Odcedź je, ostudź, a następnie zetrzyj drobno lub zmiksuj. Wiśnie do ciasta opłucz, osusz i wydryluj. Czekoladę posiekaj na malutkie kawałki.  

2. Do miski przesiej obie mąki, wymieszaj je z cukrem, kakao oraz proszkiem do pieczenia. Buraczki połącz z roztrzepanymi jajkami oraz olejem. Do masy dosyp suche składniki i wymieszaj. Na koniec dołóż wiśnie i startą czekoladę, ponownie wymieszaj.

3. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Tortownicę wyłóż pergaminem. Przelej ciasto, piecz 45 minut. Wyjmij foremkę z piekarnika i poczekaj, aż brownie przestygnie.  

4. Przygotuj polewę: tabliczkę czekolady połam, włóż do rondelka. Stop na bardzo małym ogniu. Domieszaj mleko i masło. Podgrzewając, ucierając łyżką, aż sos stanie się gładki i lśniący. Polewą oblej brownie. Posyp wiórkami czekoladowymi, udekoruj świeżymi owocami (np. wiśniami i porzeczkami).

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: brownie | Brownie z wiśniami | Buraczkowe brownie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje