Buraczkowe brownie

Brownie z burakami? Czemu nie! Ciasta z warzywami nie dziwią dzisiaj nikogo. Burak świetnie się spisuje w ciastach czekoladowych, dodaje im bowiem dużej wilgotności. Nikt nie wyczuje sekretnego składnika, a ciasto zasmakuje każdemu!

Buraczkowe brownie z wiśniami
Buraczkowe brownie z wiśniami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: buraczki obierz, opłucz i ugotuj w nieosolonej wodzie do miękkości (ok. 50 minut). Odcedź je, ostudź, a następnie zetrzyj drobno lub zmiksuj. Wiśnie do ciasta opłucz, osusz i wydryluj. Czekoladę posiekaj na malutkie kawałki.  

2. Do miski przesiej obie mąki, wymieszaj je z cukrem, kakao oraz proszkiem do pieczenia. Buraczki połącz z roztrzepanymi jajkami oraz olejem. Do masy dosyp suche składniki i wymieszaj. Na koniec dołóż wiśnie i startą czekoladę, ponownie wymieszaj.

3. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Tortownicę wyłóż pergaminem. Przelej ciasto, piecz 45 minut. Wyjmij foremkę z piekarnika i poczekaj, aż brownie przestygnie.  

4. Przygotuj polewę: tabliczkę czekolady połam, włóż do rondelka. Stop na bardzo małym ogniu. Domieszaj mleko i masło. Podgrzewając, ucierając łyżką, aż sos stanie się gładki i lśniący. Polewą oblej brownie. Posyp wiórkami czekoladowymi, udekoruj świeżymi owocami (np. wiśniami i porzeczkami).

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas