Reklama

Reklama

Buraczkowe makaroniki

Lekka przekąska!

Składniki:

  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych na pył migdałów)
  • białka z 3 jajek
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli purpurowego barwnika spożywczego (lub soku z buraka)
  • 1/4 szklanki kremówki
  • 150 g białej czekolady
  • łyżka purée z ugotowanego buraka

Przygotowanie:

1. Wyłóż papierem do pieczenia dwie półki piekarnika. Zmiksuj dokładnie mąkę migdałową i drobny cukier.

Reklama

2. Przelej białka do dużej miski. Odejmij jedną łyżkę. Ubij białka mikserem na sztywną pianę, dodając po trochu cukru pudru. Na końcu dodaj barwnik. Ostrożnie dodaj mąkę wymieszaną z cukrem, następnie pozostawioną resztę białka i delikatnie wymieszaj.

3. Nakładaj na przygotowane półki 3-centymetrowe kółeczka z piany, zostawiając odstępy ok. 3 cm. Pozostaw tak na 45 minut, aby obeschły.

4. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C (lub 140 st. C z termoobiegiem). Piecz makaroniki 10-12 minut (muszą być suche) i wystudź.

5. Podgrzej kremówkę, zdejmij z ognia. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż powstanie gładka masa. Dodaj purée z buraka i wymieszaj. Wstaw masę do lodówki na 20 minut, aby zgęstniała. Poprzekładaj nią makaroniki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje