Reklama

Reklama

Buraczkowe makaroniki

Lekka przekąska!

Składniki:

  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych na pył migdałów)
  • białka z 3 jajek
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli purpurowego barwnika spożywczego (lub soku z buraka)
  • 1/4 szklanki kremówki
  • 150 g białej czekolady
  • łyżka purée z ugotowanego buraka

Przygotowanie:

1. Wyłóż papierem do pieczenia dwie półki piekarnika. Zmiksuj dokładnie mąkę migdałową i drobny cukier.

2. Przelej białka do dużej miski. Odejmij jedną łyżkę. Ubij białka mikserem na sztywną pianę, dodając po trochu cukru pudru. Na końcu dodaj barwnik. Ostrożnie dodaj mąkę wymieszaną z cukrem, następnie pozostawioną resztę białka i delikatnie wymieszaj.

3. Nakładaj na przygotowane półki 3-centymetrowe kółeczka z piany, zostawiając odstępy ok. 3 cm. Pozostaw tak na 45 minut, aby obeschły.

4. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C (lub 140 st. C z termoobiegiem). Piecz makaroniki 10-12 minut (muszą być suche) i wystudź.

Reklama

5. Podgrzej kremówkę, zdejmij z ognia. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż powstanie gładka masa. Dodaj purée z buraka i wymieszaj. Wstaw masę do lodówki na 20 minut, aby zgęstniała. Poprzekładaj nią makaroniki.

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy