Buraczkowe makaroniki
Lekka przekąska!
Składniki:
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych na pył migdałów)
- białka z 3 jajek
- 1/4 szklanki cukru pudru
- kilka kropli purpurowego barwnika spożywczego (lub soku z buraka)
- 1/4 szklanki kremówki
- 150 g białej czekolady
- łyżka purée z ugotowanego buraka
Przygotowanie:
1. Wyłóż papierem do pieczenia dwie półki piekarnika. Zmiksuj dokładnie mąkę migdałową i drobny cukier.
2. Przelej białka do dużej miski. Odejmij jedną łyżkę. Ubij białka mikserem na sztywną pianę, dodając po trochu cukru pudru. Na końcu dodaj barwnik. Ostrożnie dodaj mąkę wymieszaną z cukrem, następnie pozostawioną resztę białka i delikatnie wymieszaj.
3. Nakładaj na przygotowane półki 3-centymetrowe kółeczka z piany, zostawiając odstępy ok. 3 cm. Pozostaw tak na 45 minut, aby obeschły.
4. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C (lub 140 st. C z termoobiegiem). Piecz makaroniki 10-12 minut (muszą być suche) i wystudź.
5. Podgrzej kremówkę, zdejmij z ognia. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż powstanie gładka masa. Dodaj purée z buraka i wymieszaj. Wstaw masę do lodówki na 20 minut, aby zgęstniała. Poprzekładaj nią makaroniki.