Reklama

Reklama

Burak smakowity i niepospolity

Warto jeść buraki, szczególnie w okresie jesiennym, bo świetnie wzmacniają odporność. Przedstawiamy propozycje na pyszne dania z burakiem w roli głównej.

Spaghetti z czosnkową oliwą

Składniki dla: 2 porcji

Składniki

  • 4 buraki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki oleju dyniowego
  • 1/4 szkl. białego wina sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • po 2 łyżeczki pestek dyni i słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek

Buraki obierz, opłucz, wytrzyj do sucha. Następnie przepuść przez tarkę spiralną (tzw. spiralizer) albo pokrój w plasterki nożem szczelinowym do obierania warzyw, a potem potnij w cieniutkie paseczki. Czosnek obierz, drobno posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą. Na rozgrzanej suchej patelni zrumień pestki dyni oraz słonecznik. Przesyp na talerzyk i odłóż do wystudzenia. Patelnię wystudź, przetrzyj, rozgrzej na niej czosnkową oliwę. 

Na gorący tłuszcz wrzuć buraczkowe spaghetti. Smaż chwilę. Potem podlej winem i duś, aż warzywny makaron będzie miękki (3-5 minut). Wymieszaj go z sokiem z cytryny. Przypraw do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Skrop olejem dyniowym. Przełóż na talerze. Posyp pestkami dyni i słonecznikiem. Udekoruj, np. gałązkami tymianku.

Reklama

Kremowy barszczyk z fetą

Składniki

  • 6 buraków
  • 3 ziemniaki
  • 1 jabłko kawałek selera korzeniowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 30 dag fety
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 szkl. bulionu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 szkl. jogurtu
  • suszony tymianek
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • orzeszki pinii lub pestki słonecznika

Sposób przygotowania

Buraki, ziemniaki, seler, marchewkę, pietruszkę oraz jabłko obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku mocno rozgrzej oliwę. Wrzuć wszystkie rozdrobnione wcześniej składniki. Smaż je 5 minut, mieszając. Potem zalej gorącym bulionem. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem jeszcze około 30 minut. Często mieszaj. Orzeszki piniowe (lub słonecznik) lekko zrumień na suchej patelni. 

Ugotowane do miękkości warzywa z jabłkiem oraz wywarem zmiksuj, dodając przy tym jeszcze trochę wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Barszcz przypraw pieprzem, tymiankiem, solą, odrobiną cukru i octem. Rozlej do miseczek. Każdą porcję udekoruj kleksem jogurtu. Lekko przemieszaj, by powstał ozdobny wzorek. Posyp orzeszkami lub słonecznikiem o pokruszoną fetą.

Carpaccio z serowymi łezkami

Składniki

  • 4 buraki
  • 30 dag koziego serka
  • 1 łyżka startego chrzanu (ze słoika)
  • sok z 1/4 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • olej do posmarowania buraków
  • orzeszki piniowe
  • miąższ granatu i natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

Buraczki wyszoruj, wytrzyj, posmaruj olejem. Każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180˚C. Piecz około 90 minut, aż buraki będą miękkie. Gotowe buraczki wyjmij, odłóż do wystudzenia. Potem obierz z łupinek, pokrój na jak najcieńsze plasterki. Ułóż je na 4 talerzykach tak, by lekko zachodziły na siebie. Ocet jabłkowy utrzyj ze szczyptą soli i pieprzu oraz miodem. Stale ubijając, dolej oliwę. 

Plasterki buraczków skrop winegretem, odłóż na ok. 30 minut w chłodne miejsce. Kozi serek utrzyj z chrzanem. Przypraw do smaku solą i sokiem z cytryny. Z masy serowej za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty formuj niewielkie łezki. Ułóż je na buraczkach. Wierzch carpaccio posyp orzeszkami piniowymi (całymi oraz posiekanymi) i granatem. Przed podaniem oprósz grubo mielonym pieprzem i udekoruj natką.


Falafel z ziołami

Składniki

  • 40 dag ciecierzycy
  • 2 buraki
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki suszonej mięty
  • kolendry i natki pietruszki
  • po 1 łyżeczce pieprzu i kuminu
  • po 1/3 łyżeczki mielonych: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, ostrej papryki sól olej

Sposób przygotowania

Ciecierzycę przebierz, zalej w miseczce wodą tak, by była przykryta (kilka centymetrów ponad poziom ciecierzycy). Dodaj sodę oczyszczoną, a następnie mocz przez noc (ok. 12 godzin). Następnego dnia spęczniałe ziarenka ciecierzycy odcedź i dobrze osącz. Buraki oraz cebulę obierz, pokrój na kawałeczki. Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa zmiel albo zmiksuj w malakserze. Miksuj tak długo, aż masa zacznie się kleić. 

Przypraw ją do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Wsyp wszystkie pozostałe przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Z przygotowanej masy uformuj małe kulki, wyciskając nadmiar wody. Smaż je na rozgrzanym oleju (razem 15-20 minut). Po usmażeniu przełóż na papier kuchenny, by ociekły z tłuszczu. Kulki możesz oprószyć mąką migdałową. Serwuj z sałatką i sosem jogurtowym.



Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje