Burak smakowity i niepospolity

Buraczane spaghetti
Buraczane spaghetti123RF/PICSEL

Spaghetti z czosnkową oliwą

Składniki

  • 4 buraki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki oleju dyniowego
  • 1/4 szkl. białego wina sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • po 2 łyżeczki pestek dyni i słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
2 porcji
Barszcz z serkiem feta
Barszcz z serkiem feta123RF/PICSEL

Kremowy barszczyk z fetą

Składniki

  • 6 buraków
  • 3 ziemniaki
  • 1 jabłko kawałek selera korzeniowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 30 dag fety
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 szkl. bulionu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 szkl. jogurtu
  • suszony tymianek
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • orzeszki pinii lub pestki słonecznika

Sposób przygotowania

Carpaccio z burakiem
Carpaccio z burakiem123RF/PICSEL

Carpaccio z serowymi łezkami

Składniki

  • 4 buraki
  • 30 dag koziego serka
  • 1 łyżka startego chrzanu (ze słoika)
  • sok z 1/4 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • olej do posmarowania buraków
  • orzeszki piniowe
  • miąższ granatu i natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

Falafel z ziołami
Falafel z ziołami123RF/PICSEL

Falafel z ziołami

Składniki

  • 40 dag ciecierzycy
  • 2 buraki
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki suszonej mięty
  • kolendry i natki pietruszki
  • po 1 łyżeczce pieprzu i kuminu
  • po 1/3 łyżeczki mielonych: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, ostrej papryki sól olej

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na