Buraki zapiekane w pergaminie

Warzywa są zdrowe!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 8 średniej wielkości buraków
  • 20 g masła
  • 3 łyżki gruboziarnistej soli
  • 3 łyżki grubo zmielonego kolorowego pieprzu
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • Pół pęczka koperku
  • 400 g śmietany
  • 1-2 łyżeczki kminku
  • Sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Buraki umyć i gotować 20 minut. Przelać zimną wodą i obrać ze skórki, zanim ostygną. Buraki mieszcząc na 2arkuszach pergaminu, układać na nich płatki masła, posypywać solą, kolorowym pieprzem i oregano. Zawijać w pergamin i układać na blasze. Zapiekać w 200 st. C przez 20 minut. Śmietanę zmieszać z pokrojonym koperkiem, doprawić kminkiem solą, pieprzem i cukrem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas