Buraki zapiekane w pergaminie
Warzywa są zdrowe!
Składniki:
- 8 średniej wielkości buraków
- 20 g masła
- 3 łyżki gruboziarnistej soli
- 3 łyżki grubo zmielonego kolorowego pieprzu
- 1 łyżka suszonego oregano
- Pół pęczka koperku
- 400 g śmietany
- 1-2 łyżeczki kminku
- Sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Buraki umyć i gotować 20 minut. Przelać zimną wodą i obrać ze skórki, zanim ostygną. Buraki mieszcząc na 2arkuszach pergaminu, układać na nich płatki masła, posypywać solą, kolorowym pieprzem i oregano. Zawijać w pergamin i układać na blasze. Zapiekać w 200 st. C przez 20 minut. Śmietanę zmieszać z pokrojonym koperkiem, doprawić kminkiem solą, pieprzem i cukrem.