Buraki zasmażane: Pyszny dodatek do obiadu

Buraki zasmażane to tradycyjny dodatek do pieczonych dań mięsnych. Lubią je prawie wszyscy, a do tego są zdrowe. Buraki zasmażane świetnie pasują do kaczki i królika w sosie śmietanowym, ale będą smakowały również z wieprzowiną.

Buraki zasmażane zawsze pasują do mięs
Buraki zasmażane zawsze pasują do mięsINTERIA.PL

1. Ugotowane i obrane buraki zetrzeć na tarce.

2. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc. Do zasmażki dodać starte buraki, wymieszać i smażyć kilka minut.

3. Całość przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i śmietaną. Podawać na ciepło jako dodatek do dań głównych.

Sprawdź przepisy na inne dania z buraków:

Zobacz też:

Przepis na sałatkę z burakiem - doskonała dla kobiet w ciążyInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas