Reklama

Reklama

Buraki zasmażane: Pyszny dodatek do obiadu

Buraki zasmażane to tradycyjny dodatek do pieczonych dań mięsnych. Lubią je prawie wszyscy, a do tego są zdrowe. Buraki zasmażane świetnie pasują do kaczki i królika w sosie śmietanowym, ale będą smakowały również z wieprzowiną.

Składniki

  • 0,5 kg ugotowanych buraków
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku

1. Ugotowane i obrane buraki zetrzeć na tarce.

2. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc. Do zasmażki dodać starte buraki, wymieszać i smażyć kilka minut.

3. Całość przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i śmietaną. Podawać na ciepło jako dodatek do dań głównych.

Sprawdź przepisy na inne dania z buraków:

Osiem pomysłów na sałatki z burakami

Reklama

Sałatka z buraczków i sera koziego

Obiadowe buraczki z jabłkiem

Zobacz też:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: buraki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy