Burger z szarpanymi kotlecikami sojowymi

Historia burgerów sięga początków XIX, kiedy to po raz pierwszy pewien właściciel baru w Teksasie zaserwował swoim gościom kotlet mielony na grzance z sałatą i dodatkiem sosów. Smakołyk, mimo paru ewolucji, pozostał w menu milionów restauracji i stał się międzynarodowym przysmakiem. Burgery z sukcesem można przygotować w swojej kuchni, wzbogacając je o wegetariańskie składniki, jak na przykład kotleciki sojowe.

Burgery sojowe
Burgery sojowemateriały prasowe

Jednym z najpopularniejszych dań typu fast food, które cieszy się niesłabnącą popularnością, jest burger. Chrupiąca bułka wypełniona sporym kawałkiem mięsa i warzywami skąpanymi w gęstym sosie - na jego widok ślinka cieknie niejednemu! Burgery mogą jednak przybierać różne wersje, zarówno mięsne, jak i rybne czy wegetariańskie. Domowe burgery z kotlecikami sojowymi to sposób na poznanie zupełnie nowego smaku.

Sposób przygotowania

1. Kotleciki moczymy w bulionie przez około 30-40 minut, następnie odsączamy  ręcznikami papierowymi i kroimy w paseczki.

2. Na maśle szklimy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka

3. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone kotleciki i doprawiamy sosem sojowym, łyżeczką wędzonej papryki, szczyptą cynamonu, szczyptą kminu rzymskiego solą i pieprzem.

4. Smażymy 3-4 minuty na brązowy kolor.

5. Bułki do burgerów smarujemy sosem, układamy sałatę, ser, pomidora i kotleciki, a następnie polewamy sosem i kładziemy górną bułkę.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas