Burger z zielonej soczewicy
Pokochają je nie tylko wegetarianie!
Składniki:
- szklanka suchej zielonej soczewicy
- 100 g tofu naturalnego
- pęczek natki pietruszki
- cebula, posiekana
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka mielonej kozieradki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki garam masala (indyjską przyprawę kupisz w sklepach internetowych z orientalną lub zdrową żywnością)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ząbek czosnku
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę zalej wodą i zostaw na przynajmniej 3 godziny. Następnie wypłucz, zalej 2 szklankami wody i ugotuj na miękko. Ugotowaną przełóż do miski.
2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, dodaj przyprawy oraz posiekany czosnek. Smaż, aż cebula się zarumieni. Przełóż wszystko do miski z soczewicą. Następnie dodaj drobno pokrojone tofu.
3. Zmiksuj masę blenderem, tak by pozostały grudki (masa nie musi być jednolita, burgery mają sprawiać wrażenie siekanych). Dodaj koncentrat z pomidorów. Na koniec posiekaj natkę i wsyp do masy. Wymieszaj, dopraw do smaku.
4. Uformuj w dłoniach burgery. Piecz ok. 30 minut (180 st. C). Po 15 minutach przewróć burgery na drugą stronę. Możesz też usmażyć je na patelni. Podawaj gorące, w bułce, z dodatkiem pikli, plasterkami pomidora, podsmażonymi pieczarkami, cebulą i ulubionym sosem.