Burger z zielonej soczewicy

Pokochają je nie tylko wegetarianie!

Burgery z kotletem z soczewicy
Burgery z kotletem z soczewicyPicsel123RF/PICSEL

Składniki:

  • szklanka suchej zielonej soczewicy
  • 100 g tofu naturalnego
  • pęczek natki pietruszki
  • cebula, posiekana
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki garam masala (indyjską przyprawę kupisz w sklepach internetowych z orientalną lub zdrową żywnością)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
1. Soczewicę zalej wodą i zostaw na przynajmniej 3 godziny. Następnie wypłucz, zalej 2 szklankami wody i ugotuj na miękko. Ugotowaną przełóż do miski.
2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, dodaj przyprawy oraz posiekany czosnek. Smaż, aż cebula się zarumieni. Przełóż wszystko do miski z soczewicą. Następnie dodaj drobno pokrojone tofu.
3. Zmiksuj masę blenderem, tak by pozostały grudki (masa nie musi być jednolita, burgery mają sprawiać wrażenie siekanych). Dodaj koncentrat z pomidorów. Na koniec posiekaj natkę i wsyp do masy. Wymieszaj, dopraw do smaku.
4. Uformuj w dłoniach burgery. Piecz ok. 30 minut (180 st. C). Po 15 minutach przewróć burgery na drugą stronę. Możesz też usmażyć je na patelni. Podawaj gorące, w bułce, z dodatkiem pikli, plasterkami pomidora, podsmażonymi pieczarkami, cebulą i ulubionym sosem.

Kokosowa owsiankaTV Interia
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas