Burgery buraczane
Zdrowe i bardzo smaczne!

Składniki
- 3 buraki
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. pestek słonecznika
- 1 cebula
- po 1/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej i oleju
- 2 łyżki posiekanej natki
- po 1 łyżeczce mielonej kolendry i imbiru
- pieprz sól
- 4 pszenne bułeczki
- dodatki: listki sałat, po 4 plasterki cebuli i pomidora
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
Kaszę zalej 2 i 1/2 szkl. posolonej wody. Gotuj 15 min. Przestudź. Buraki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o średnich otworach. Dołóż natkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj kaszę, olej, mąkę i pestki. Masę przypraw szczyptą soli i pieprzu, kolendrą, imbirem. Uformuj 8 kotletów. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 40 min w 200 st. C. Bułeczki rozetnij. Każdą napełnij dwoma burgerami i dodatkami.