Reklama

Burgery drobiowe fit z botwinką

Przygotuj je na grilla w gronie znajomych!

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego z kurczaka (ew. indyka) dobrej jakości, możemy też sami zmielić surowe piersi drobiowe
  • 1 duży lub 2 mniejsze pęczki świeżej botwinki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2–3 solidne łyżki musztardy francuskiej
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • nasiona sezamu
  • sól, pieprz

Składniki - dodatki

  • ketchup np. Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
  • bułki (np. na żytnim zakwasie)
  • sałata
  • zielone ogórki
  • czerwona cebula
  • koperek
  • ocet balsamiczny (2 łyżki)
  • miód (1 łyżka)
  • olej
  • dowolne warzywa na sałatkę, np. pomidory, rzodkiewki

Sposób przygotowania

1. Zmielone mięso przełóż do dużej miski. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa.

2. Odetnij od botwinki buraczki, obierz je. Całość umyj.

3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, na patelni. Dodaj pokrojone łodyżki botwinki wraz z częścią pokrojonych jej listków. Pozostałe liście zostaw do przygotowania kanapek. Wlej sok z cytryny, całość wymieszaj i duś ok. 1 minutę. Ostudź.

4. Dodaj do mięsa jajko, musztardę, skórkę z cytryny, otręby i zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw na 15 minut (aby otręby napęczniały).

Reklama

5. Uformuj kotlety, następnie obsyp je sezamem. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj ruszt grilla olejem. Grilluj wraz z innymi warzywami na małym ogniu.

6. W międzyczasie buraczki poprzekrawaj na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Dodaj do nich 2 łyżki octu balsamicznego i miód. Całość wymieszaj i grilluj wraz z pozostałym jedzeniem.

7. Pod koniec grillowania możesz lekko opiec pieczywo.

8. Ułóż kolejno na bułce warzywa i mięso, polej ketchupem.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy