Reklama

Reklama

Burgery z kurczakiem

Burgery z kurczakiem zagrodowym, chrupiącą bułeczką z czarnuszką i sezamem, świeżymi warzywami, domowym dipem to modne, nowoczesne, lekkie danie na wiele okazji. Doskonale wpisują się w ideę slow food, która wskazuje, jak wielką przyjemność można czerpać z samodzielnego przygotowywania dań i delektowania się ich smakiem w gronie bliskich.

Składniki

  • 4 piersi z Kurczaka Zagrodowego
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 3 małe suszone papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • olej
  • 500 ml maślanki,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • sól, pieprz

Składniki - dodatki

  • bułki hamburgerowe
  • ziemniaki
  • mała sałata rzymska
  • majonez
  • ogórek
  • czerwona cebula

Sposób przygotowania

Piersi kroimy na mniejsze kawałki. W moździerzu rozgniatamy wszystkie przyprawy i dodajemy olej, dzięki czemu powstaje marynata. Do większej miski przekładamy wcześniej przygotowane piersi z Kurczaka Zagrodowego i dodajemy marynatę, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub nawet całą noc. Maślankę wlewamy do miski i wkładamy do niej piersi, które były wcześniej w lodówce. Piersi moczymy w maślance ok. 20 min.

Reklama

W międzyczasie przygotowujemy frytki, obierając ziemniaki, które następnie kroimy na podłużne kawałki i smażymy do zrumienienia.

Namoczone wcześniej piersi z kurczaka obtaczamy w mące wymieszanej z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem, a następnie smażymy w głębokim tłuszczu do zrumienienia. Usmażone piersi przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Bułkę hamburgerową  kroimy na pół, a następnie obie połówki smarujemy majonezem nakładamy sałatę, usmażoną pierś z kurczaka, cienkie plasterki czerwonej cebuli oraz plasterki zielonego ogórka.

Smacznego!


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje