Burgery z tuńczyka i ziemniaków
Lubisz burgery? W prosty sposób możesz przygotować je samodzielnie

Składniki
- purée z 2 ugotowanych ziemniaków
- 425 g tuńczyka z puszki, w oliwie
- 400 g drobnej fasolki z puszki, odsączonej i rozgniecionej
- 2 łyżki gęstej śmietany
- łyżka koperku, posiekanego
- skórka starta z cytryny
- 2 jajka
- szklanka grubo startej bułki (najlepiej tzw. panko)
- olej do smażenia
- 4 bułki kajzerki, rozkrojone
- po 4 plastry sera i pomidora
- sałata, majonez
Sposób przygotowania
1. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, odsączonego tuńczyka, fasolkę, śmietanę, koperek i skórkę. Dodaj jajko, przypraw do smaku i wymieszaj. 2. Uformuj z masy cztery kotleciki. 3. Półkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Roztrzep w misce jajko. Zanurzaj w nim kotlety, obtocz w bułce tartej i ułóż na półce piekarnika. Wstaw do lodówki na 30 minut. 4. Rozgrzej olej na patelni. Usmaż na nim kotlety, po 3-4 minuty z każdej strony, tak aby zyskały złoty kolor. 5 Podgrzej bułki w gorącym piekarniku. Na spodach ułóż kolejno: ser, kotlety, majonez, plastry pomidora, sałatę. Przykryj wierzchami. Podawaj z cząstkami pieczonych ziemniaków i kiełkami.