Reklama

Reklama

Burrito z sosem

Sos Trinidad Scorpion to piekielna rewolucja, która została stworzona na bazie najlepszych składników. Nie posiada konserwantów, glutenu oraz GMO, dlatego sprawdzi się jako dodatek do większości posiłków i w diecie każdego prawdziwego fana ekstremalnie ostrej kuchni.

Burrito jest jednym z popularniejszych dań meksykańskiej kuchni. Jego bazą jest pszenny placek wypełniony sycącym farszem, w którego skład najczęściej wchodzi mięso wołowe oraz ryż.  Dodatki, które znajdziemy w nadzieniu klasycznego burrito to fasola, awokado, salsa oraz chilli. Kuchnia meksykańska specjalizuje się w pikantnych salsach oraz dodatkach, dlatego sos Trinidad Scorpion uzupełni smak tej potrawy nadając jej odpowiedniej ostrości, przy okazji idealnie komponując się ze smakiem delikatnych, słodkawych warzyw z pomidorową salsą oraz - w wersji śniadaniowej - z jajkiem.

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 tortille pełnoziarniste
  • 2 dojrzałe awokado
  • 6 jajek
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże pomidory
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 cebula
  • 1 garść świeżej kolendry
  • kilka łyżek sosu Trinidad Scorpion np. Roleski
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Reklama

1. Cebulę i pomidory siekamy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, olejem sezamowym i sokiem z limonki, całość mieszamy.

2.  Awokado kroimy w cienkie plastry, kolendrę siekamy.

3. Na dużej patelni topimy masło, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy omlet/przysmażoną jajecznicę.

4. Na suchej patelni rumienimy tortille.

5. Każdą tortillę smarujemy niewielką ilością sosu, na środku wykładamy kawałek omletu, obok awokado, salsę pomidorową i kolendrę. Zginamy dwa boki i dół do środka i zwijamy w górę dociskając. Burrito można dodatkowo zrumienić na rozgrzanej patelni. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje