Burrito z sosem
Sos Trinidad Scorpion to piekielna rewolucja, która została stworzona na bazie najlepszych składników. Nie posiada konserwantów, glutenu oraz GMO, dlatego sprawdzi się jako dodatek do większości posiłków i w diecie każdego prawdziwego fana ekstremalnie ostrej kuchni.

Burrito jest jednym z popularniejszych dań meksykańskiej kuchni. Jego bazą jest pszenny placek wypełniony sycącym farszem, w którego skład najczęściej wchodzi mięso wołowe oraz ryż. Dodatki, które znajdziemy w nadzieniu klasycznego burrito to fasola, awokado, salsa oraz chilli. Kuchnia meksykańska specjalizuje się w pikantnych salsach oraz dodatkach, dlatego sos Trinidad Scorpion uzupełni smak tej potrawy nadając jej odpowiedniej ostrości, przy okazji idealnie komponując się ze smakiem delikatnych, słodkawych warzyw z pomidorową salsą oraz - w wersji śniadaniowej - z jajkiem.
Składniki
- 4 tortille pełnoziarniste
- 2 dojrzałe awokado
- 6 jajek
- 2 łyżki masła
- 2 duże pomidory
- sok z połowy limonki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 cebula
- 1 garść świeżej kolendry
- kilka łyżek sosu Trinidad Scorpion np. Roleski
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Cebulę i pomidory siekamy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, olejem sezamowym i sokiem z limonki, całość mieszamy.
2. Awokado kroimy w cienkie plastry, kolendrę siekamy.
3. Na dużej patelni topimy masło, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy omlet/przysmażoną jajecznicę.
4. Na suchej patelni rumienimy tortille.
5. Każdą tortillę smarujemy niewielką ilością sosu, na środku wykładamy kawałek omletu, obok awokado, salsę pomidorową i kolendrę. Zginamy dwa boki i dół do środka i zwijamy w górę dociskając. Burrito można dodatkowo zrumienić na rozgrzanej patelni.