Reklama

Reklama

Cake pops – wesołe bałwanki

Zrób razem z dzieckiem słodkie bałwanki, z pewnością będzie zachwycone. Cake pops będą doskonałą ozdobą świątecznego stołu.

Składniki: 


  • 1 opakowanie Babeczek cytrynowych Dr. Oetkera
  • kostka do pieczenia Kasia
  • 1 opakowanie serka mascarpone 250g
  • 120 g cukru pudru
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej
  • 2 opakowanie polewy deserowej białej
  • pisaki cukrowe

Reklama


Przygotowanie:

Babeczki przygotowujemy wg wytycznych z opakowania zastępując olej margaryną Kasią. Rozpuszczamy ją w małym rondelku (rozpuszczamy ale nie podgrzewamy za bardzo) ostawiamy do wystygnięcia). Wystudzone ciasto kruszymy w misce (dokładnie - można to zrobić też w malakserze). Okruchy powinny mieć tą samą wielkość - ułatwi nam to dalszą pracę.

W misie miksera mieszamy opakowanie serka mascarpone z cukrem pudrem. Miksujemy aż masa będzie dokładnie połączona i kremowa. Ciekawym pomysłem jest dodać do masy jedną łyżeczkę przyprawy korzennej by nadać kremowi dodatkowy świąteczny smak i aromat.  Następnie stopniowo dodajemy okruszki z ciasta i mieszamy. Dodajemy je aż konsystencja mieszanki będzie przypominać praliny (będzie zwarta, gładka i plastyczna).

Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (możemy je też rozpłaszczyć). Kulki układamy na tacy, talerzu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewę białą przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Patyczki zamaczamy w polewie i wbijamy w kulki. Polewa sprawi, że patyczki przykleją się do ciasta. Kulki na patyczkach maczamy w płynnej polewie. Polewę najlepiej przelać do malutkiej miseczki. Po zamoczeniu w polewie lizaki odkładamy na papier do pieczenia lub kratkę. Jeśli posiadamy nadmierną ilość cukru możemy też w łatwy sposób przygotować ‘stojak’ dla naszych słodkości.

Wystarczy do  wazonika lub dużej szklanki wsypać cukier i wbić w niego patyczki tak by nie przesuwały się i stały pionowo. Gdy polewa lekko zastygnie, zaczynamy dekorować lizaki. Za pomocą pisaków wykonujemy twarz bałwanka. Możemy także wykonać ją z czarnej masy cukrowej. Noski przygotowujemy z kawałka pomarańczowej masy cukrowej uformowanej w malutki stożek. Jeśli chcemy przygotować różnorodne dekoracje - możemy także cake pops posypać kolorową posypką, śnieżynkami lub gwiazdkami.  

Dowiedz się więcej na temat: cake pops

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje