Cake pops – wesołe bałwanki
Zrób razem z dzieckiem słodkie bałwanki, z pewnością będzie zachwycone. Cake pops będą doskonałą ozdobą świątecznego stołu.
Składniki:
- 1 opakowanie Babeczek cytrynowych Dr. Oetkera
- kostka do pieczenia Kasia
- 1 opakowanie serka mascarpone 250g
- 120 g cukru pudru
- 1 opakowanie przyprawy korzennej
- 2 opakowanie polewy deserowej białej
- pisaki cukrowe
Przygotowanie:
Babeczki przygotowujemy wg wytycznych z opakowania zastępując olej margaryną Kasią. Rozpuszczamy ją w małym rondelku (rozpuszczamy ale nie podgrzewamy za bardzo) ostawiamy do wystygnięcia). Wystudzone ciasto kruszymy w misce (dokładnie - można to zrobić też w malakserze). Okruchy powinny mieć tą samą wielkość - ułatwi nam to dalszą pracę.
W misie miksera mieszamy opakowanie serka mascarpone z cukrem pudrem. Miksujemy aż masa będzie dokładnie połączona i kremowa. Ciekawym pomysłem jest dodać do masy jedną łyżeczkę przyprawy korzennej by nadać kremowi dodatkowy świąteczny smak i aromat. Następnie stopniowo dodajemy okruszki z ciasta i mieszamy. Dodajemy je aż konsystencja mieszanki będzie przypominać praliny (będzie zwarta, gładka i plastyczna).
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (możemy je też rozpłaszczyć). Kulki układamy na tacy, talerzu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewę białą przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Patyczki zamaczamy w polewie i wbijamy w kulki. Polewa sprawi, że patyczki przykleją się do ciasta. Kulki na patyczkach maczamy w płynnej polewie. Polewę najlepiej przelać do malutkiej miseczki. Po zamoczeniu w polewie lizaki odkładamy na papier do pieczenia lub kratkę. Jeśli posiadamy nadmierną ilość cukru możemy też w łatwy sposób przygotować ‘stojak’ dla naszych słodkości.
Wystarczy do wazonika lub dużej szklanki wsypać cukier i wbić w niego patyczki tak by nie przesuwały się i stały pionowo. Gdy polewa lekko zastygnie, zaczynamy dekorować lizaki. Za pomocą pisaków wykonujemy twarz bałwanka. Możemy także wykonać ją z czarnej masy cukrowej. Noski przygotowujemy z kawałka pomarańczowej masy cukrowej uformowanej w malutki stożek. Jeśli chcemy przygotować różnorodne dekoracje - możemy także cake pops posypać kolorową posypką, śnieżynkami lub gwiazdkami.