Cannelloni z serkiem

Włoski makaron z pysznym nadzieniem. Zapieczony w sosie pomidorowym z serem, w kilka minut skradnie serca domowników oraz gości.

Cannelloni z serkiem
Cannelloni z serkiem123RF/PICSEL

Składniki

  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag passaty pomidorowej
  • olej
  • 45 dag mrożonego szpinaku
  • 25 dag ricotty
  • 20 dag mozzarelli
  • jajko
  • 15 dag makaronu cannelloni
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • gałka
4 porcji

Sposób przygotowania:

1. Posiekaną cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku zeszklij na łyżce oleju. Dodaj passatę pomidorową, duś 10 minut. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem.

2. Piekarnik rozgrzej do temp. 180ºC. Szpinak (najlepiej liściasty) rozmroź, osącz starannie. Połącz z ricottą, drugim przeciśniętym ząbkiem czosnku i połową startej na tarce mozzarelli. Dodaj jajko oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku, wymieszaj.

3. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą. Surowe rurki napełnij farszem. Ułóż w naczyniu. Polej sosem pomidorowym. Piecz około 25 minut. Posyp z wierzchu pozostałą startą na tarce mozzarellą. Piecz jeszcze 10 minut.

Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?