Cannelloni z serkiem
Włoski makaron z pysznym nadzieniem. Zapieczony w sosie pomidorowym z serem, w kilka minut skradnie serca domowników oraz gości.

Składniki
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag passaty pomidorowej
- olej
- 45 dag mrożonego szpinaku
- 25 dag ricotty
- 20 dag mozzarelli
- jajko
- 15 dag makaronu cannelloni
- sól
- pieprz
- cukier
- gałka
4 porcji
Sposób przygotowania:
1. Posiekaną cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku zeszklij na łyżce oleju. Dodaj passatę pomidorową, duś 10 minut. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem.
2. Piekarnik rozgrzej do temp. 180ºC. Szpinak (najlepiej liściasty) rozmroź, osącz starannie. Połącz z ricottą, drugim przeciśniętym ząbkiem czosnku i połową startej na tarce mozzarelli. Dodaj jajko oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku, wymieszaj.
3. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą. Surowe rurki napełnij farszem. Ułóż w naczyniu. Polej sosem pomidorowym. Piecz około 25 minut. Posyp z wierzchu pozostałą startą na tarce mozzarellą. Piecz jeszcze 10 minut.