Cantuccini
Cantuccini to nic innego jak toskańskie ciasteczka. Idealnie komponują się jako deser z vino santo. Przepis, który znajdziesz poniżej, autor książki "Sprytne gotowanie" przywiózł od zaprzyjaźnionego Włocha, prosto ze słonecznej Toskanii.
Sposób przygotowania:
Połowę migdałów zblenduj na drobno. Do miski przesiej przez sito mąkę, następnie dodaj: cukier, zmielone i całe migdały, jajka, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy i cytryny, masło oraz sól. Składniki wymieszaj drewnianą łyżką na jednolitą masę. Ciasto wyrabiaj, aż powstanie twarda masa. Uformuj z niego wałki o szerokości około 5 cm, ułóż na blasze do pieczenia.
Piecz przez 30 minut w temperaturze 175°C. Wyjmij z piekarnika i pokrój ukośnie na równe plasterki. Obniż temperaturę do 150°C i piecz je przez kolejne 15-20 minut. Gotowe cantuccini są rumiane i twarde, najlepiej jeść po zamoczeniu w vin santo lub w kawie.
Sprytna rada
Żeby ciasteczka miały bardziej cytrusowy smak, możesz dodać do ciasta sok z połowy pomarańczy i cytryny.
Przepis pochodzi z książki "Sprytne gotowanie":