Caponata
Warzywny bigos z Sycylii.
Składniki:
●spory bakłażan
●1/2 pokrojonego selera naciowego
●2 duże pomidory
●2 duże cebule
●3-4 łyżki oliwy z oliwek
●150 g zielonych oliwek bez pestek
●30 g kaparów
●2 ząbki czosnku
●150 ml czerwonego octu winnego
●szczypta cukru
●sól i pieprz do smaku
●bazylia
Przygotowanie:
1. Bakłażan umyj, pokrój, posól i odstaw, aż puści sok. Wtedy opłucz lub wytrzyj. Na rozgrzanej oliwie podsmaż wszystkie pokrojone świeże warzywa (pomidory warto obrać). Dopraw cukrem i octem. Duś, aż ocet odparuje, a masa zgęstnieje.
2. Odstaw, dodaj oliwki, kapary. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i odstaw do ostygnięcia. Ponownie podgrzej i podaj np. z makaronem lub pieczywem i z listkami bazylii.