Caponata

Warzywny bigos z Sycylii.

Składniki:

●spory bakłażan

Reklama

●1/2 pokrojonego selera naciowego

●2 duże pomidory

●2 duże cebule

●3-4 łyżki oliwy z oliwek

●150 g zielonych oliwek bez pestek

●30 g kaparów

●2 ząbki czosnku

●150 ml czerwonego octu winnego

●szczypta cukru

●sól i pieprz do smaku

●bazylia

Przygotowanie:

1. Bakłażan umyj, pokrój, posól i odstaw, aż puści sok. Wtedy opłucz lub wytrzyj. Na rozgrzanej oliwie podsmaż wszystkie pokrojone świeże warzywa (pomidory warto obrać). Dopraw cukrem i octem. Duś, aż ocet odparuje, a masa zgęstnieje.

2. Odstaw, dodaj oliwki, kapary. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i odstaw do ostygnięcia. Ponownie podgrzej i podaj np. z makaronem lub pieczywem i z listkami bazylii.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje