Caponata, czyli bigos po sycylijsku
Oto danie, które pokochają nie tylko fani diety wegetariańskiej. Roślinny bigos rodem z Sycylii to pyszne, aromatyczne danie, które świetnie smakuje z pieczywem lub makaronem. Można je również jeść solo, na zimno lub na ciepło - według uznania!

Składniki
- dwa małe bakłażany
- 1/2 pokrojonego selera naciowego
- 3 duże pomidory
- cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g ulubionych oliwek
- kapary
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml czerwonego octu winnego
- sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
- listki bazylii
Bakłażany umyj, pokrój, posól i odstaw żeby puściły sok. Na rozgrzanej oliwie podsmaż wszystkie pokrojone warzywa, dodaj wysuszone bakłażany. Dopraw cukrem i octem. Duś, by masa zgęstniała.
Odstaw, dodaj oliwki oraz kapary. Dopraw solą i pieprzem.
Całość przykryj i odstaw do ostygnięcia. Po jakimś czasie odgrzej i podawaj z listkami bazylii.