Caponata, czyli bigos po sycylijsku

Oto danie, które pokochają nie tylko fani diety wegetariańskiej. Roślinny bigos rodem z Sycylii to pyszne, aromatyczne danie, które świetnie smakuje z pieczywem lub makaronem. Można je również jeść solo, na zimno lub na ciepło - według uznania!

Caponata, czyli bigos po sycylijsku
Caponata, czyli bigos po sycylijsku 123RF/PICSEL

Bakłażany umyj, pokrój, posól i odstaw żeby puściły sok. Na rozgrzanej oliwie podsmaż wszystkie pokrojone warzywa, dodaj wysuszone bakłażany. Dopraw cukrem i octem. Duś, by masa zgęstniała.

Odstaw, dodaj oliwki oraz kapary. Dopraw solą i pieprzem.

Całość przykryj i odstaw do ostygnięcia. Po jakimś czasie odgrzej i podawaj z listkami bazylii.

"Ewa gotuje": Zalewajka na białej kiełbasiePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas