Przyjrzyj się w dyskoncie. Takie owoce i warzywa popsują się ekspresowo
Zakupy w dyskontach i supermarketach to codzienność wielu z nas. Chętnie sięgamy tam po warzywa i owoce. Kuszą nas atrakcyjne ceny, a przede wszystkim wygoda i szybkość, jaką daje zrobienie zaopatrzenia w jednym miejscu. Niestety, często zdarza się, że świeżo kupione pomidory, truskawki czy sałata psują się bardzo szybko, nawet po jednym lub dwóch dniach. Dlaczego owoce i warzywa z dyskontów tak szybko gniją? Oto powody.

Spis treści:
Zbyt długi łańcuch dostaw
Owoce i warzywa w dużych sieciach handlowych często pokonują długą drogę od plantacji do półki sklepowej. Podczas transportu i magazynowania tracą jędrność. Dość powszechnym zjawiskiem jest również fakt, że owoce oraz warzywa są zbierane, gdy osiągną pełną dojrzałość. Przez to w teorii prezentują się i smakują lepiej, ale jednocześnie traci na tym ich trwałość i skraca się okres przydatności do spożycia.

Nagłe zmiany temperatur
Popularną praktyką jest schładzanie produktów tuż po zbiorze. W warunkach chłodniczych są także transportowane. Potem jednak trafiają do ciepłych sal sklepowych, by potem wylądować w naszych lodówkach. Taka huśtawka temperatur może negatywnie odbijać się na smaku i strukturze warzyw oraz owoców, a także przyspieszać proces gnicia.
Pakowanie w folię i plastik
Nietrudno zauważyć, że część produktów sprzedawana jest w plastikowych opakowaniach. Z jednej strony wydaje się to dość wygodne - sami nie musimy martwić się spakowanie zakupów i ewentualne zabrudzenie innych artykułów. Taka praktyka skutkuje jednak brakiem dostępu powietrza i kumulowaniem się wilgoci. To z kolei idealne warunki do rozwoju pleśni i szybszego psucia. Najbardziej narażone są zioła, sałaty, winogrona i inne owoce jagodowe.
Nieodpowiednie sąsiedztwo na sklepowej półce
Niektóre egzemplarze, takie jak jabłka i banany, wydzielają etylen. Ta naturalna właściwość przyspiesza dojrzewanie innych produktów. Jeśli na sklepowym regale znajdą się w bezpośrednim sąsiedztwie owoców, oddziaływanie to będzie skutkować utratą przez nich swoich walorów.
Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?
Podczas robienia zaopatrzenia do domu obowiązuje nas stała czujność. Powinniśmy patrzeć nie tylko na ceny, ale przede wszystkim dobrze przyjrzeć się kupowanym owocom i warzywom.
Wybierajmy owoce i warzywa, które są jędrne. Nie powinny mieć przebarwień, pęknięć, oznak rozwoju pleśni czy nadgniłych miejsc. Lepiej nie umieszczać w koszyku okazów z wgnieceniami, które mogły powstać podczas transportu. Uważaj na owoce zbyt miękkie lub pachnące fermentacją - to sygnał, że są już przejrzałe.
Jeśli kupujemy produkty w plastikowych opakowaniach, dokładnie obejrzyjmy spód i boki. Nawet jeden spleśniały fragment potrafi błyskawicznie zniszczyć całą resztę.