Carbonara po polsku z chrzanem, grzybami i żółtkiem
Cebulę kroimy w kostkę, boczniaki na mniejsze części i podsmażamy razem na rozgrzanym maśle.
Składniki na 4 porcje:
- 400 g makaronu wstążki
- 1 cebula
- 300 g boczniaków
- 50 g masła klarowanego
- 200 ml śmietany 36%
- Pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki sera typu bursztyn
- 4 żółtka
- 3 łyżki startego chrzanu
- Do smaku: natka pietruszki, czosnek staropolski, sól morska, pieprz czarny (np. Prymat)
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w kostkę, boczniaki na mniejsze części i podsmażamy razem na rozgrzanym maśle.
2. Makaron gotujemy al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
3. Do podsmażonych boczniaków dodajemy śmietanę oraz część posiekanej natki pietruszki. Przyprawiamy do smaku. Wrzucamy gorący makaron, starty ser i mieszamy. Na wierzchu układamy żółtka i chrzan tarty. Przed podaniem posypujemy pozostałą natką.
Przepis pochodzi z książki Andrzeja Polana "Doradca smaku 3"