Reklama

Reklama

Carbonara po polsku z chrzanem, grzybami i żółtkiem

Cebulę kroimy w kostkę, boczniaki na mniejsze części i podsmażamy razem na rozgrzanym maśle.

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g makaronu wstążki
  • 1 cebula
  • 300 g boczniaków
  • 50 g masła klarowanego
  • 200 ml śmietany 36%
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki sera typu bursztyn
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • Do smaku: natka pietruszki, czosnek staropolski, sól morska, pieprz czarny (np. Prymat)

Sposób przygotowania:

1. Cebulę kroimy w kostkę, boczniaki na mniejsze części i podsmażamy razem na rozgrzanym maśle.

Reklama

2. Makaron gotujemy al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.  

3. Do podsmażonych boczniaków dodajemy śmietanę oraz część posiekanej natki pietruszki. Przyprawiamy do smaku. Wrzucamy gorący makaron, starty ser i mieszamy. Na wierzchu układamy żółtka i chrzan tarty. Przed podaniem posypujemy pozostałą natką.

Przepis pochodzi z książki Andrzeja Polana "Doradca smaku 3"



materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy