Reklama

Reklama

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka jest modną przekąską - i dobrze! Jest zdrowe, wartościowe oraz przepyszne. Można ją przygotować w kilka chwil i nie trzeba do tego żadnych specjalnych zdolności kulinarnych. Przy carpaccio z buraka nawet kulinarni debiutanci będą mogli się wykazać.

Składniki

  • 1 burak
  • 1 cytryna
  • 1 kulka mozzarelli lub 1/2 kostki fety
  • kilka - kilkanaście oliwek (ewentualnie też kilka kaparów)
  • garść rukoli (lub roszpunki, szpinaku)
  • pestki słonecznika (w dowolnej ilości)
  • oliwa z oliwek

Carpaccio z buraka - jak zrobić

1. Myjemy buraka i ostrożnie zdejmujemy skórkę. Warzywo tniemy na najcieńsze możliwe plastry - np. wykorzystując blender z opcją do krojenia warzyw w krążki.

2. Plastry buraka układamy na talerzach i skrapiamy sokiem z cytryny. 

3. Mozzarellę kroimy w plasterki (jeśli wykorzystujemy fetę, kroimy ją w kostkę), układamy na burakach. 

4. Dorzucamy do carpaccio z buraka zielone oliwki i ewentualnie kapary, dokładamy umytą rukolę. Posypujemy wszystko pestkami słonecznika i ziarenkami czarnuszki. Na koniec carpaccio z buraka skrapiamy oliwą z oliwek.

Reklama

Spróbuj też inny przepis na carpaccio z buraka z granatem

Szukasz więcej inspiracji? Wypróbuj carpaccio z kozim serem

Przetestuj też oryginalne carpaccio z cukinii

* * *

Zobacz więcej:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje