Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka jest modną przekąską - i dobrze! Jest zdrowe, wartościowe oraz przepyszne. Można ją przygotować w kilka chwil i nie trzeba do tego żadnych specjalnych zdolności kulinarnych. Przy carpaccio z buraka nawet kulinarni debiutanci będą mogli się wykazać.
Carpaccio z buraka - jak zrobić
1. Myjemy buraka i ostrożnie zdejmujemy skórkę. Warzywo tniemy na najcieńsze możliwe plastry - np. wykorzystując blender z opcją do krojenia warzyw w krążki.
2. Plastry buraka układamy na talerzach i skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Mozzarellę kroimy w plasterki (jeśli wykorzystujemy fetę, kroimy ją w kostkę), układamy na burakach.
4. Dorzucamy do carpaccio z buraka zielone oliwki i ewentualnie kapary, dokładamy umytą rukolę. Posypujemy wszystko pestkami słonecznika i ziarenkami czarnuszki. Na koniec carpaccio z buraka skrapiamy oliwą z oliwek.
Spróbuj też inny przepis na carpaccio z buraka z granatem
Szukasz więcej inspiracji? Wypróbuj carpaccio z kozim serem
Przetestuj też oryginalne carpaccio z cukinii
* * *
Zobacz więcej: