Reklama

Reklama

Carpaccio z buraka

Ta przekąska stała się wręcz modna - i dobrze! Jest zdrowa, wartościowa oraz przepyszna. Można ją przygotować w kilka chwil i nie trzeba do tego żadnych specjalnych zdolności kulinarnych. Nawet kulinarni debiutanci będą mogli się wykazać.

Składniki

  • 1 burak
  • 1 cytryna
  • 1 kulka mozzarelli lub 1/2 kostki fety
  • kilka - kilkanaście oliwek (ewentualnie też kilka kaparów)
  • garść rukoli (lub roszpunki, szpinaku)
  • pestki słonecznika (w dowolnej ilości)
  • oliwa z oliwek

1. Myjemy buraka i ostrożnie zdejmujemy skórkę. Warzywo tniemy na najcieńsze możliwe plastry - np. wykorzystując blender z opcją do krojenia warzyw w krążki.

2. Plastry buraka układamy na talerzach i skrapiamy sokiem z cytryny. 

3. Mozzarellę kroimy w plasterki (jeśli wykorzystujemy fetę, kroimy ją w kostkę), układamy na burakach. 

4. Dorzucamy zielone oliwki i ewentualnie kapary, dokładamy umytą rukolę. Posypujemy wszystko pestkami słonecznika i ziarenkami czarnuszki. Na koniec całość skrapiamy oliwą z oliwek.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje