Carpaccio z buraka

Aktualizacja

Carpaccio z buraka jest modną przekąską - i dobrze! Jest zdrowe, wartościowe oraz przepyszne. Można ją przygotować w kilka chwil i nie trzeba do tego żadnych specjalnych zdolności kulinarnych. Przy carpaccio z buraka nawet kulinarni debiutanci będą mogli się wykazać.

Carpaccio z buraka cieszy oczy i podniebienie
Carpaccio z buraka cieszy oczy i podniebienie123RF/PICSEL

Carpaccio z buraka - jak zrobić

1. Myjemy buraka i ostrożnie zdejmujemy skórkę. Warzywo tniemy na najcieńsze możliwe plastry - np. wykorzystując blender z opcją do krojenia warzyw w krążki.

2. Plastry buraka układamy na talerzach i skrapiamy sokiem z cytryny. 

3. Mozzarellę kroimy w plasterki (jeśli wykorzystujemy fetę, kroimy ją w kostkę), układamy na burakach. 

4. Dorzucamy do carpaccio z buraka zielone oliwki i ewentualnie kapary, dokładamy umytą rukolę. Posypujemy wszystko pestkami słonecznika i ziarenkami czarnuszki. Na koniec carpaccio z buraka skrapiamy oliwą z oliwek.

Spróbuj też inny przepis na carpaccio z buraka z granatem

Szukasz więcej inspiracji? Wypróbuj carpaccio z kozim serem

Przetestuj też oryginalne carpaccio z cukinii

* * *

Zobacz więcej:

"Ewa gotuje": Carpaccio z półgęskaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas