Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka jest modną przekąską - i dobrze! Jest zdrowe, wartościowe oraz przepyszne. Można ją przygotować w kilka chwil i nie trzeba do tego żadnych specjalnych zdolności kulinarnych. Przy carpaccio z buraka nawet kulinarni debiutanci będą mogli się wykazać.

Składniki
- 1 burak
- 1 cytryna
- 1 kulka mozzarelli lub 1/2 kostki fety
- kilka - kilkanaście oliwek (ewentualnie też kilka kaparów)
- garść rukoli (lub roszpunki, szpinaku)
- pestki słonecznika (w dowolnej ilości)
- oliwa z oliwek
Carpaccio z buraka - jak zrobić
1. Myjemy buraka i ostrożnie zdejmujemy skórkę. Warzywo tniemy na najcieńsze możliwe plastry - np. wykorzystując blender z opcją do krojenia warzyw w krążki.2. Plastry buraka układamy na talerzach i skrapiamy sokiem z cytryny. 3. Mozzarellę kroimy w plasterki (jeśli wykorzystujemy fetę, kroimy ją w kostkę), układamy na burakach. 4. Dorzucamy do carpaccio z buraka zielone oliwki i ewentualnie kapary, dokładamy umytą rukolę. Posypujemy wszystko pestkami słonecznika i ziarenkami czarnuszki. Na koniec carpaccio z buraka skrapiamy oliwą z oliwek.
Spróbuj też inny przepis na carpaccio z buraka z granatemSzukasz więcej inspiracji? Wypróbuj carpaccio z kozim seremPrzetestuj też oryginalne carpaccio z cukinii* * *Zobacz więcej: