Carpaccio z cukinii i świeżej bazylii
To doskonały dodatek do pizzy lub lasagne.

Składniki dla 4 osób:
- 2 cukinie
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny, świeżo wyciśnięty i przecedzony
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 150 g parmezanu pokrojonego w wiórki
- 50 g prażonych orzeszków piniowych
- Sól
- Czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki - najlepiej posłużyć się szatkownicą.
Ułożyć plasterki na głębokim talerzu i polać je obficie oliwą z oliwek posypać listkami bazylii, wiórkami parmezanu i orzeszkami piniowymi.
Doprawić solą i pieprzem, a następnie przykryć talerz folią spożywczą.
Odstawić w chłodne miejsce i marynować przez co najmniej 3 godziny.
Podawać na zimno, jako przystawkę lub przekąskę.