Cebula faszerowana
Przysmak z cebuli.
- 8 średnich cebul,
- 2 jabłka (najlepiej cierpkie),
- 1 marchewka,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, czarny pieprz,
- cukier, 1/3 l octu 10 proc.
Przygotowanie:
1. Cebule obierz, opłucz. Ostrożnie wyjmij środki, zostawiając dość grube ścianki. 2. Przygotuj farsz: środki cebuli posiekaj. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Rozdrobnione składniki dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Powstałym w ten sposób farszem napełnij wydrążone cebule. 3. W dużym garnku zagotuj 2/3 l wody oraz 1/3 l octu. Faszerowane cebule włóż do gorącej marynaty na mniej więcej godzinę. 4. Po tym czasie cebule wyjmij, przełóż na półmisek. Posyp posiekanym czosnkiem. Udekoruj listkami świeżych ziół. Podawaj do mięs lub jako samodzielne danie z ciemnym pieczywem.
Czas przygotowania: 1 i 1/4 godziny
Wartość kaloryczna 1 porcji: 110 kcal.