Cebula z kapustą
Cebula wzmacnia odporność, podnosi poziom "dobrego" cholesterolu i obniża ciśnienie krwi, dlatego warto spożywać ją regularnie.
Składniki:
- 4 duże czerwone cebule
- ćwiartka czerwonej kapusty
- gruszka
- garść rodzynek
- kawałek selera
- 10 dag sera gorgonzola
- sól, pieprz
- miód
- oliwa
Przygotowanie:
1. Cebule obierz, zetnij wierzchy, miąższ wydrąż, nienaruszając skórek. Środek oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą.
2. Kapustę poszatkuj. Gruszkę obierz, zetrzyj na tarce. Rodzynki drobno pokrój. Seler oczyść, zetrzyj na tarce (powinny wyjść dwie łyżki). Kapustę, gruszkę, rodzynki i seler wymieszaj z pokruszonym serem, skrop miodem, przypraw solą i pieprzem. Farszem napełnij cebule. Ułóż w natłuszczonej formie, piecz 20-30 minut w temp. 200°C.