Cebula z kapustą

Cebula wzmacnia odporność, podnosi poziom "dobrego" cholesterolu i obniża ciśnienie krwi, dlatego warto spożywać ją regularnie.

Cebula nie musi być tylko dodatkiem do potraw
Cebula nie musi być tylko dodatkiem do potraw123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 duże czerwone cebule
  • ćwiartka czerwonej kapusty
  • gruszka
  • garść rodzynek
  • kawałek selera
  • 10 dag sera gorgonzola
  • sól, pieprz
  • miód
  • oliwa

Przygotowanie:

1. Cebule obierz, zetnij wierzchy, miąższ wydrąż, nienaruszając skórek. Środek oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą.

2. Kapustę poszatkuj. Gruszkę obierz, zetrzyj na tarce. Rodzynki drobno pokrój. Seler oczyść, zetrzyj na tarce (powinny wyjść dwie łyżki). Kapustę, gruszkę, rodzynki i seler wymieszaj z pokruszonym serem, skrop miodem, przypraw solą i pieprzem. Farszem napełnij cebule. Ułóż w natłuszczonej formie, piecz 20-30 minut w temp. 200°C.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas