Cebularze z kminkiem
Smaczna i sycąca przekąska

Składniki
- ciasto
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 3 dag świeżych drożdży
- 3/4 szkl. ciepłego mleka
- 5 dag masła
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli;
- farsz
- 35 dag czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka ziarenek kminku
- 6 łyżek serka śmietankowego z ziołami
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
8-10 sztuk
Sposób przygotowania
1. Ciasto: drożdże pokrusz, rozetrzyj z cukrem. Domieszaj połowę mleka i 1 łyżeczkę mąki. Odstaw, by zaczyn zaczął pracować. Masło rozpuść, ostudź. Przesiej mąkę, dodaj jajko, przyprawy, resztę mleka, masło i zaczyn. Wyrób ciasto, zostaw je do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Podziel na 8-10 kulek, lekko je spłaszcz. Ułóż je na blaszce wyłożonej pergaminem. 2. Farsz: masło rozgrzej. Cebulę obierz, pokrój, wrzuć na masło, lekko posól, posyp kminkiem, podduś. W każdym krążku zrób zagłębienie. Włóż po porcji serka i cebuli. 3. Jajko roztrzep z mlekiem. Posmaruj krążki, piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut.