Reklama

Reklama

Cebularze z kminkiem

Smaczna i sycąca przekąska

Składniki dla: 8-10 sztuk

Składniki - ciasto

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli;

Składniki - farsz

  • 35 dag czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka ziarenek kminku
  • 6 łyżek serka śmietankowego z ziołami
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania

1. Ciasto: drożdże pokrusz, rozetrzyj z cukrem. Domieszaj połowę mleka i 1 łyżeczkę mąki. Odstaw, by zaczyn zaczął pracować. Masło rozpuść, ostudź. Przesiej mąkę, dodaj jajko, przyprawy, resztę mleka, masło i zaczyn. Wyrób ciasto, zostaw je do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Podziel na 8-10 kulek, lekko je spłaszcz. Ułóż je na blaszce wyłożonej pergaminem. 

2. Farsz: masło rozgrzej. Cebulę obierz, pokrój, wrzuć na masło, lekko posól, posyp kminkiem, podduś. W każdym krążku zrób zagłębienie. Włóż po porcji serka i cebuli. 

3. Jajko roztrzep z mlekiem. Posmaruj krążki, piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje