Cebulowe cuda
Cebula uchodzi za naturalny odtruwacz i postrach wirusów. Pozostaje nieco niedoceniana, a szkoda. Jest źródłem witamin B6, B9 i C, zawiera cenne minerały, jak np. potas, fosfor czy wapń. Ponieważ warto włączać ją do menu pod różnymi postaciami, prezentujemy wybrane przepisy z cebulą w roli głównej.

Krem cebulowy z grzanką
Składniki
- 3 cebule
- 1 mała czerwona cebulka
- 2 pory (białe części)
- 1 ząbek czosnku
- 1 trójkącik serka topionego, np. o smaku śmietankowym
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały kawałek selera
- 1/2 szklanki startego sera
- kilka kromek chleba
- 3 łyżki masła
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1-2 listki laurowe
- majeranek, tymianek
- sól, pieprz
1. Cebule i pory kroimy w półtalarki, czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę.2. Marchewkę, pietruszkę i seler podsmażamy w garnku przez kilka minut na łyżeczce masła, dodajemy cebule, pory i czosnek, smażymy wszystko razem ok. 5 minut, dodajemy ziele angielskie i listki laurowe, zalewamy 1,2 l wody i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 40 minut pod przykryciem, pod koniec gotowania rozprowadzamy w zupie trójkącik serka i doprawiamy całość.3. Zupę blendujemy na gładki krem. Kromki chleba smarujemy masłem i posypujemy obficie startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 3 minuty, aż ser zacznie się roztapiać. 4. Krem nakładamy na talerze, w każdym umieszczamy 1-2 grzanki, dekorujemy zieleniną (np. rozmarynem).
Lubelskie cebularze

Rozczyn
Składniki
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml letniej, przegotowanej wody
- 30 g mąki pszennej
Ciasto
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 60 g miękkiego masła
Farsz
Składniki
- 2-3 cebule
- 2 łyżki maku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
1. Farsz należy przygotować minimum kilka godzin przed szykowaniem ciasta (a optymalnie - dzień wcześniej). Cebule obieramy, myjemy, kroimy w piórka lub w kostkę. Pokrojoną wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Po kilkunastu sekundach wyłączamy ogień, cebulę odcedzamy.2. Odcedzoną cebulę łączymy w miseczce z trzema łyżkami oleju, makiem, łyżeczką soli i szczyptą cukru. Gdy cebula całkiem przestygnie (nie wcześniej!) wkładamy całość do słoika i zakręcamy go. Umieszczamy w lodówce i chłodzimy przynajmniej przez dwie godziny. 3. Rozczyn: drożdże kruszymy, umieszczamy w szklance, dodajemy 50 ml letniej, przegotowanej wody, mąkę i łyżeczkę cukru. Mieszamy końcem drewnianej łyżki, zakrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.4. Ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 60 g miękkiego masła, łyżeczkę soli, 200 ml letniej, przegotowanej wody, wbijamy jajko i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem starannie łączymy, następnie ręcznie wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, nakrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 min. w ciepłym miejscu - po tym czasie powinno podwoić objętość.5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, zagniatamy raz jeszcze, następnie dzielimy je na 12 mniej więcej równych części. Każdą rozwałkowujemy, powinniśmy otrzymać placki o grubości ok. 1 cm. 6. Jajko rozkłócamy. W środku każdego z placków tworzymy wgłębienie (najłatwiej zrobić to przy pomocy łyżki lub spodu szklanki), w którym umieszczamy cebulowy farsz. Brzegi placków smarujemy masą jajeczną. Placki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 min.7. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy blachę z cebularzami, pieczemy ok. 20 min.
Marynowane cebulki

Składniki
- 1 kg małych, drobniutkich cebulek
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek gorczycy
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 5 szklanek wody
1. Szykujemy słoiki - będziemy potrzebować ośmiu sztuk średniej wielkości (ok. 200 ml). Myjemy je starannie i wyparzamy wrzątkiem. Pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia i wystygnięcia.2. Cebulki obieramy z zewnętrznej warstwy, oczyszczamy. 3. Zalewa: w garnku zagotowujemy litr wody ze szklanką octu, dodatkiem soli, cukru, listków laurowych i ziela angielskiego. Gotowy płyn przelewamy przez sito (albo wyławiamy z niego liście laurowe i ziela angielskie).4. Do każdego słoika wrzucamy po 3-4 ziarenka gorczycy, następnie wypełniamy je w 3/4 cebulkami. Na wierzch ponownie wrzucamy gorczycę. Wlewamy ciepłą zalewę. Zakręcamy słoiki.5. Pasteryzacja: na dnie dużego garnka wykładamy czystą ściereczkę, a na niej pierwszą partię słoików (nie powinny się stykać). Zalewamy słoiki gorącą wodą (ponad powierzchnię wody powinno wystawać ok. 3 cm słoika), doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut. Po tym czasie ostrożnie wylewamy wodę i wyjmujemy słoiki. Wycieramy je, upewniamy się, czy są dokładnie zakręcone i stawiamy je do góry dnem na kuchennym blacie wyłożonym suchą ściereczką. Podobnie postępujemy z drugą partią słoików. Do góry dnem powinny stać dobę.
Krążki cebulowe

Składniki
- 4 cebule
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka musztardy
- olej do smażenia
- po szczypcie soli, pieprzu i cukru
1. Cebule obieramy, myjemy, kroimy tak, by powstały dość grube plasterki. Oddzielamy od siebie pojedyncze krążki.2. Mąki, jajko, mleko, musztardę, proszek do pieczenia i przyprawy umieszczamy w wysokim naczyniu i łączymy intensywnie mieszając, do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.3. Krążki zanurzamy w powstałym cieście cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż do zrumieniania.
Zupa serowo-cebulowa

Składniki
- 5 cebul
- 5 ziemniaków
- tacka włoszczyzny
- 200 g żółtego sera
- sól, pieprz
- majeranek, tymianek
- 1-2 kromki chleba
- dowolna zielenina do dekoracji
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
1. Włoszczyznę obieramy, oczyszczamy, umieszczamy w garnku razem z listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego, zalewamy 1,2 l wody i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie (ok. 40 min.).2. Bulion przecedzamy (warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki czy sufletu). Ziemniaki i cebule obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Dodajemy je do bulionu, solimy i gotujemy do miękkości. Doprawiamy. Gdy cebule i ziemniaki staną się miękkie, blendujemy zupę do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Gorącą zupę nakładamy na talerze, dodajemy starty ser i zieleninę. Możemy dodać grzanki z chleba (kroimy kromki w kostkę i rumienimy na suchej patelni).