Cebulowe cuda
Cebula uchodzi za naturalny odtruwacz i postrach wirusów. Pozostaje nieco niedoceniana, a szkoda. Jest źródłem witamin B6, B9 i C, zawiera cenne minerały, jak np. potas, fosfor czy wapń. Ponieważ warto włączać ją do menu pod różnymi postaciami, prezentujemy wybrane przepisy z cebulą w roli głównej.
Krem cebulowy z grzanką
1. Cebule i pory kroimy w półtalarki, czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę.
2. Marchewkę, pietruszkę i seler podsmażamy w garnku przez kilka minut na łyżeczce masła, dodajemy cebule, pory i czosnek, smażymy wszystko razem ok. 5 minut, dodajemy ziele angielskie i listki laurowe, zalewamy 1,2 l wody i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 40 minut pod przykryciem, pod koniec gotowania rozprowadzamy w zupie trójkącik serka i doprawiamy całość.
3. Zupę blendujemy na gładki krem. Kromki chleba smarujemy masłem i posypujemy obficie startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 3 minuty, aż ser zacznie się roztapiać.
4. Krem nakładamy na talerze, w każdym umieszczamy 1-2 grzanki, dekorujemy zieleniną (np. rozmarynem).
Lubelskie cebularze
Rozczyn
Ciasto
Farsz
1. Farsz należy przygotować minimum kilka godzin przed szykowaniem ciasta (a optymalnie - dzień wcześniej). Cebule obieramy, myjemy, kroimy w piórka lub w kostkę. Pokrojoną wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Po kilkunastu sekundach wyłączamy ogień, cebulę odcedzamy.
2. Odcedzoną cebulę łączymy w miseczce z trzema łyżkami oleju, makiem, łyżeczką soli i szczyptą cukru. Gdy cebula całkiem przestygnie (nie wcześniej!) wkładamy całość do słoika i zakręcamy go. Umieszczamy w lodówce i chłodzimy przynajmniej przez dwie godziny.
3. Rozczyn: drożdże kruszymy, umieszczamy w szklance, dodajemy 50 ml letniej, przegotowanej wody, mąkę i łyżeczkę cukru. Mieszamy końcem drewnianej łyżki, zakrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
4. Ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 60 g miękkiego masła, łyżeczkę soli, 200 ml letniej, przegotowanej wody, wbijamy jajko i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem starannie łączymy, następnie ręcznie wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, nakrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 min. w ciepłym miejscu - po tym czasie powinno podwoić objętość.
5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, zagniatamy raz jeszcze, następnie dzielimy je na 12 mniej więcej równych części. Każdą rozwałkowujemy, powinniśmy otrzymać placki o grubości ok. 1 cm.
6. Jajko rozkłócamy. W środku każdego z placków tworzymy wgłębienie (najłatwiej zrobić to przy pomocy łyżki lub spodu szklanki), w którym umieszczamy cebulowy farsz. Brzegi placków smarujemy masą jajeczną. Placki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 min.
7. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy blachę z cebularzami, pieczemy ok. 20 min.
Marynowane cebulki
1. Szykujemy słoiki - będziemy potrzebować ośmiu sztuk średniej wielkości (ok. 200 ml). Myjemy je starannie i wyparzamy wrzątkiem. Pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia i wystygnięcia.
2. Cebulki obieramy z zewnętrznej warstwy, oczyszczamy.
3. Zalewa: w garnku zagotowujemy litr wody ze szklanką octu, dodatkiem soli, cukru, listków laurowych i ziela angielskiego. Gotowy płyn przelewamy przez sito (albo wyławiamy z niego liście laurowe i ziela angielskie).
4. Do każdego słoika wrzucamy po 3-4 ziarenka gorczycy, następnie wypełniamy je w 3/4 cebulkami. Na wierzch ponownie wrzucamy gorczycę. Wlewamy ciepłą zalewę. Zakręcamy słoiki.
5. Pasteryzacja: na dnie dużego garnka wykładamy czystą ściereczkę, a na niej pierwszą partię słoików (nie powinny się stykać). Zalewamy słoiki gorącą wodą (ponad powierzchnię wody powinno wystawać ok. 3 cm słoika), doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut. Po tym czasie ostrożnie wylewamy wodę i wyjmujemy słoiki. Wycieramy je, upewniamy się, czy są dokładnie zakręcone i stawiamy je do góry dnem na kuchennym blacie wyłożonym suchą ściereczką. Podobnie postępujemy z drugą partią słoików. Do góry dnem powinny stać dobę.
Krążki cebulowe
1. Cebule obieramy, myjemy, kroimy tak, by powstały dość grube plasterki. Oddzielamy od siebie pojedyncze krążki.
2. Mąki, jajko, mleko, musztardę, proszek do pieczenia i przyprawy umieszczamy w wysokim naczyniu i łączymy intensywnie mieszając, do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Krążki zanurzamy w powstałym cieście cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż do zrumieniania.
Zupa serowo-cebulowa
1. Włoszczyznę obieramy, oczyszczamy, umieszczamy w garnku razem z listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego, zalewamy 1,2 l wody i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie (ok. 40 min.).
2. Bulion przecedzamy (warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki czy sufletu). Ziemniaki i cebule obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Dodajemy je do bulionu, solimy i gotujemy do miękkości. Doprawiamy. Gdy cebule i ziemniaki staną się miękkie, blendujemy zupę do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Gorącą zupę nakładamy na talerze, dodajemy starty ser i zieleninę. Możemy dodać grzanki z chleba (kroimy kromki w kostkę i rumienimy na suchej patelni).