Cebulowy warstwowiec
Pyszna zapiekanka!

Składniki
- 12 młodych ziemniaków
- w 2 szkl. śmietany 18 proc.
- w 4 cebule
- 3 plasterki gotowanej szynki
- 3 jajka
- 5 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- szczypta suszonej szałwii
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki wyszoruj, pokrój je w plasterki. Szynkę pokrój na kawałeczki. Cebule obierz, pokrój w plastry. Ser zetrzyj. 2. Śmietanę połącz z serem i jajkami. Przypraw solą, pieprzem i szałwią. Formę natłuść. Ułóż w niej na przemian ziemniaki i cebulę. Każdą warstwę posyp szynką i posmaruj sosem. Piecz. 75 min. w 180 st. Jako dodatek podaj sos z duszonych na maśle pomidorów, przyprawionych ostrą papryką, solą i bazylią.