Składniki: - 1 kg obranych ziemniaków surowych, - 4 duże ziemniaki ugotowane i obrane Nadzienie: - 30 dag mielonego mięsa, - 1 cebula, - sól, - pieprz, - majeranek Sos: - 10 dag boczku, - 1 cebula, - 4 łyżki kwaśnej śmietany, - sól, - pieprz Przygotowanie: Zetrzyj drobniutko ziemniaki surowe, rozgnieć ugotowane. Wymieszaj, posól. Podsmaż cebulę, dodaj mięso. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Weź sporą garść ciasta, spłaszcz i wypełnij wzdłuż zimnym farszem, uformuj rodzaj cygara. To samo powtórz z resztą ciasta i farszu. Cepeliny gotuj 25 minut w osolonej wodzie. Podsmaż cebulę i boczek, dodaj śmietanę, przypraw. Sosem polej cepeliny.