Reklama

Reklama

Cesarski specjał

Dietetyczna sałatka, w sam raz na lato. Syci i smakuje!

Składniki dla: 2-3 porcji

Składniki

  • 1/2 sałaty rzymskiej lub lodowej
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 4 jajeczka przepiórcze
  • 2 średnie pomidory
  • 2-3 kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta kurkumy
  • sól

Składniki - marynata

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • biały pieprz

Składniki - sos

  • 2 fileciki anchois w oleju
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka delikatnej musztardy
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

1. Przygotuj marynatę: czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Jogurt wymieszaj  z olejem i czosnkiem, dopraw pieprzem. Mięso oczyść, umyj, zalej marynatą. Przy- kryj i odstaw na co najmniej  60 minut (a najlepiej na  całą noc) do lodówki.  

2. Jajeczka ugotuj na twardo, przelej zimną wodą, obierz i pokrój na połówki. Masło rozpuść, wsyp kurkumę i zioła. Włóż chleb, obsmaż na rumiano. Przygotuj sos: śmietanę zmiskuj z anchois, jogurtem i musztardą, dopraw pieprzem. Sałatę umyj i osusz.

3. Mięso oczyść z marynaty i pokrój wzdłuż na 4 części. Zgrilluj na patelni grillowej. Lekko ciepłe pokrój na plastry. Sałatę porwij, grzanki pokrój w kostkę, pomidory na ćwiartki. Na talerzu rozłóż sałatę, mięso, grzanki, pomidory  i jajeczka. Polej sosem.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy