Cesarski strudel z jabłkami
Duma austriackich cukierników. Podany z kulką lodów albo lekkim waniliowym sosem nie ma sobie równych. Warto spróbować!
Sposób przygotowania
1. Masło stop, odstaw je do przestudzenia. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj sól. Zrób wgłębienie. Wlej do niego żółtka i ok. 2/3 stopionego masła. Potem zagnieć ciasto, dolewając ok. 125 ml letniej wody. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od rąk i ścianek miseczki, uformuj z niego kulę, posmaruj ją odrobiną odłożonego masła. Przykryj miseczką odwróconą do góry dnem. Pozostaw tak przez 30 minut.
2. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj, skórkę zetrzyj i wyciśnij sok. Jabłka obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Potem miąższ pokrój na małe kawałeczki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny. Dodaj skórkę z cytryny, rodzynki i cukier, wymieszaj. Ciasto rozdziel, każdą część rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Potem palcami rozciągnij na jak najcieńsze placki. Każdy posmaruj odrobiną stopionego masła. Posyp bułką tartą. Rozłóż nadzienie z jabłek, pozostawiając wolne brzegi (3-4 cm). Zwiń.
3. Strudle przełóż do formy posmarowanej masłem. Wierzchy posmaruj resztą masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz 40 minut. Podawaj na ciepło np. z kulką lodów lub sosem waniliowym.