Reklama

Reklama

Cesarski strudel z jabłkami

Duma austriackich cukierników. Podany z kulką lodów albo lekkim waniliowym sosem nie ma sobie równych. Warto spróbować!

Czas przyrządzenia: 1 godzina 45 minut
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 10 dag masła
  • 25 dag mąki
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 15 dag rodzynek
  • 10 dag cukru
  • 1 cytryna
  • 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • trochę oleju do posmarowania
  • trochę masła do natłuszczania formy

Sposób przygotowania

1. Masło stop, odstaw je do przestudzenia. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj sól. Zrób wgłębienie. Wlej do niego żółtka i ok. 2/3 stopionego masła. Potem zagnieć ciasto, dolewając ok. 125 ml letniej wody. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od rąk i ścianek miseczki, uformuj z niego kulę, posmaruj ją odrobiną odłożonego masła. Przykryj miseczką odwróconą do góry dnem. Pozostaw tak przez 30 minut.
2. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj, skórkę zetrzyj i wyciśnij sok. Jabłka obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Potem miąższ pokrój na małe kawałeczki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny. Dodaj skórkę z cytryny, rodzynki i cukier, wymieszaj. Ciasto rozdziel, każdą część rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Potem palcami rozciągnij na jak najcieńsze placki. Każdy posmaruj odrobiną stopionego masła. Posyp bułką tartą. Rozłóż nadzienie z jabłek, pozostawiając wolne brzegi (3-4 cm). Zwiń.
3. Strudle przełóż do formy posmarowanej masłem. Wierzchy posmaruj resztą masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz 40 minut. Podawaj na ciepło np. z kulką lodów lub sosem waniliowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje