Cesarski strudel z jabłkami

Duma austriackich cukierników. Podany z kulką lodów albo lekkim waniliowym sosem nie ma sobie równych. Warto spróbować!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Masło stop, odstaw je do przestudzenia. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj sól. Zrób wgłębienie. Wlej do niego żółtka i ok. 2/3 stopionego masła. Potem zagnieć ciasto, dolewając ok. 125 ml letniej wody. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od rąk i ścianek miseczki, uformuj z niego kulę, posmaruj ją odrobiną odłożonego masła. Przykryj miseczką odwróconą do góry dnem. Pozostaw tak przez 30 minut.
2. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj, skórkę zetrzyj i wyciśnij sok. Jabłka obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Potem miąższ pokrój na małe kawałeczki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny. Dodaj skórkę z cytryny, rodzynki i cukier, wymieszaj. Ciasto rozdziel, każdą część rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Potem palcami rozciągnij na jak najcieńsze placki. Każdy posmaruj odrobiną stopionego masła. Posyp bułką tartą. Rozłóż nadzienie z jabłek, pozostawiając wolne brzegi (3-4 cm). Zwiń.
3. Strudle przełóż do formy posmarowanej masłem. Wierzchy posmaruj resztą masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz 40 minut. Podawaj na ciepło np. z kulką lodów lub sosem waniliowym.

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas