Ćevapi z grilla po chorwacku
Zaproś chorwacki smak na swojego grilla!

Ćevapi z grilla po chorwacku
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 bułka
- chlebek pita
- 1 łyżka Vegety Natur
- ½ szklanki mleka
- Ajvar ostry lub łagodny Podravka
Sposób przygotowania
Jedną cebulę pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso włożyć do głębokiej miski, dodać cebulę, jajko i wyciśniętą z mleka bułkę. Całość dokładnie wymieszać i przyprawić Vegetą Natur. Z mięsa formować ćevapi, czyli podłużne wałeczki o długości ok. 5-7cm. Mięso grillować 10-15 min, co jakiś czas obracając. Dla wygody grillowania ćevapi można nadziewać na patyczki do szaszłyków. Chlebek pita przekroić na pół, od wewnątrz krótko grillować. Spód posmarować Ajvarem Podravka, położy cebulę pokrojoną w krążki, a na wierzch ułożyć ćevapi, przykryć chlebkiem pita.