Reklama

Reklama

Ćevapi z grilla po chorwacku

Zaproś chorwacki smak na swojego grilla!

Ćevapi z grilla po chorwacku

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • chlebek pita
  • 1 łyżka Vegety Natur
  • ½ szklanki mleka
  • Ajvar ostry lub łagodny Podravka

Sposób przygotowania

Jedną cebulę pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso włożyć do głębokiej miski, dodać cebulę, jajko i wyciśniętą z mleka bułkę. Całość dokładnie wymieszać i  przyprawić Vegetą Natur. Z mięsa formować ćevapi, czyli podłużne wałeczki o długości ok. 5-7cm. Mięso grillować 10-15 min, co jakiś czas obracając. Dla wygody grillowania ćevapi można nadziewać na patyczki do szaszłyków. Chlebek pita przekroić na pół, od wewnątrz krótko grillować. Spód posmarować Ajvarem Podravka, położy cebulę pokrojoną w krążki, a na wierzch ułożyć ćevapi, przykryć chlebkiem pita.

Reklama

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama