Chaczapuri, czyli gruzińska pizza
Chrupiące ciasto z aromatycznym, serowym nadzieniem odmieni oblicze codziennego obiadu!

Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 50 g drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 200 g serka topionego kremowego
- 150 g bryndzy
- 150 g sera mozzarella
- 4 łyżeczki masła
- 4 żółtka
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę, cukier i drożdże połączyć, dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać olej, zarobić elastyczne ciasto i ponownie odstawić na 15 minut. Po tym czasie ponownie wyrobić, uformować 4 równe kulki, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, z każdej porcji uformować ręcznie placki w kształcie łódki, na każdą wyłożyć mix wszystkich serów. Tak przygotowane, upiec w rozgrzanym do 280 st. C piekarniku przez ok. 13-14 minut (do zrumienienia ciasta). Następnie wyciągnąć, na każde Chaczapuri wyłożyć po łyżeczce masła i surowym żółtku. Tuż przed zjedzeniem wymieszać sery z żółtkiem i masłem.
Smacznego!