Rozpływa się w ustach i prawie nie ma ości. Polacy rzadko jedzą tę rybę
Specyficzny smak i aromat ryb sprawia, że wiele osób unika ich na swoich talerzach. Nie przekonują ich nawet liczne właściwości zdrowotne. Czy najbardziej uparci smakosze są w stanie zmienić zdanie? Podejrzewamy, że ze znacznie większym apetytem sięgną po delikatne, niemalże maślane mięso z małą ilością ości. Tym właśnie charakteryzuje się wciąż niedoceniany w polskich kulinariach morszczuk.

Dla zrównoważenia jadłospisu zaleca się urozmaicać dietę różnorodnymi gatunkami ryb morskich. Nie wiesz, od czego zacząć? Niech morszczuk stanie się kulinarną inspiracją, ponieważ jest nie tylko smaczny, ale jego regularne spożywanie przynosi też liczne korzyści zdrowotne.
Spis treści:
Morszczuk - co to za ryba i skąd pochodzi?
To duża ryba drapieżna zaliczana do rodziny dorszowatych. Morszczuk występuje głównie w wodach Oceanu Atlantyckiego oraz Morza Śródziemnego. Jego połowy to niemalże codzienność dla rybaków z Europy Zachodniej, dlatego ryba jest doskonale znana mieszkańcom tych rejonów świata. Warto znaleźć dla niej miejsce także na polskim stole, ponieważ morszczuk jest ceniony za smaczne mięso i wysoką wartość odżywczą.
Delikatna ryba (prawie) bez ości
Białe mięso morszczuka cechuje się delikatnym i słodkawym smakiem, często określanym mianem "maślanego". Ma mało tłuszczu i niewiele dużych ości, które podczas obróbki łatwo usunąć. Z tego powodu degustacja nie sprawia problemów i nie wymaga uciążliwego dłubania w talerzu, aby usunąć problematyczne fragmenty.

Czy morszczuk jest zdrowy?
Oto specjał bogaty w wysokiej jakości białko, witaminy D oraz B12, a także jod, selen i fosfor. Mięso morszczuka stanowi doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które kojarzone są z pozytywnym wpływem na zdrowie serca.
Mimo to, jak w przypadku wszystkich ryb morskich, u wielu osób wzbudza pewne wątpliwości. Smakosze zadają sobie pytanie, czy morszczuk jest zanieczyszczony? Okazuje się, że ryba nie ma tendencji do nadmiernego kumulowania rtęci. Nadal jednak trzeba zachować umiar. Nie zwalnia to nas z obowiązku przykładania ogromnej wagi podczas zakupów do miejsca pochodzenia. Dla bezpieczeństwa własnego oraz środowiska należy wybierać ryby pochodzące wyłącznie ze ściśle kontrolowanych źródeł - certyfikowanych hodowli lub ze zrównoważonych połowów.
Ryba dobra dla serca i mózgu
Morszczuk nadaje się do smażenia, pieczenia, grillowania i gotowania na parze. Delikatny smak sprawia, że dobrze komponuje się z różnorodnymi przyprawami i sosami, co daje niemalże nieograniczone możliwości kulinarne. Warto eksperymentować, tym bardziej, że ryby morskie z powodzeniem można włączać do diety 1-2 razy w tygodniu.
Morszczuk uważany jest za zdrową rybę ze względu na wysoką zawartość białka, kwasów omega-3, witamin oraz minerałów. Bogaty skład przekłada się na wspomaganie układu odpornościowego. Im będzie mocniejszy, tym rzadziej będziemy musieli rezygnować ze swoich planów ze względu na infekcje.
Witaminy obecne w mięsie nie pozostają bez pozytywnego wpływu na skórę i włosy. Często zdarza się, że to nie błędy w pielęgnacji, a niedobory żywieniowe źle odbijają się na ich kondycji. Jedzenie morszczuka jest polecane ze względu na korzystny wpływ na serce, układ krążenia i pracę mózgu.
Czy morszczuk jest dobry na odchudzanie?
Chcesz zgubić kilka kilogramów, ale jadłospis na diecie wydaje się nudny, a do tego wciąż odczuwasz głód? Być może nie uwzględniasz wartościowych składników, w tym morszczuka. Chude mięso nie zawiera dużej ilości tłuszczu, a 100 g dostarcza niespełna 80 kcal.
Dodatkowo morszczuk to źródło witamin i składników mineralnych niezbędnych dla podtrzymania dobrego samopoczucia (a ono jest kluczowe dla zachowania motywacji podczas odchudzania) oraz prawidłowego metabolizmu. Białko syci i jest budulcem mięśni. To ważne, gdy podejmujesz aktywność fizyczną.