Reklama

Reklama

Chałka z migdałami i żurawiną

To słodkie i puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem bakalii. W różnych regionach Polski przybiera inny kształt, ale najczęściej ma formę podłużnego wałka lub zaplecionego warkocza. Na Górnym Śląsku nazywana jest plecionką, a na Podhalu kukiełką. Często gości na wielkanocnym stole jako forma słodkiego pieczywa.

Składniki

  • 50 g mąki
  • 5 g drożdży
  • szklanka mleka
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • kostka masła
  • 10 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. W rondelku roztapiamy połowę masła, odstawiamy do wystudzenia.

Reklama

Mąkę przesiewamy dodajemy płatki migdałów, żurawinę, cukry, jedno całe jajko i jedno żółtko. Składniki mieszamy z wyrośniętymi drożdżami.

Następnie starannie zagniatamy ciasto i stopniowo dodajemy stopione, letnie masło.

Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do formy do pieczenia.

Górę ciasta smarujemy białkiem i posypujemy migdałami. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje