Chcesz zamrozić ciasto drożdżowe? O tym musisz pamiętać, by nadawało się do jedzenia

Czy można mrozić ciasto drożdżowe? To pytanie odwiecznie nurtuje. Mimo że nie ma ku temu przeciwskazań, wystarczy popełnić mały błąd, a nie będzie nadawało się do zjedzenia. Co więc zrobić, aby ciasto drożdżowe po rozmrożeniu było pyszne i puszyste?

Ciasto drożdżowe - zarówno surowe jak i upieczone, nadaje się do mrożenia
Ciasto drożdżowe - zarówno surowe jak i upieczone, nadaje się do mrożeniaCanva ProINTERIA.PL

Czy można mrozić ciasto drożdżowe?

Mrożenie to świetny sposób przedłużenia daty przydatności do spożycia żywności. Nadaje się do tego większość produktów - pieczywo, grzyby, sosy, zupy, mięsa, owoce oraz warzywa. Zamrozić można także surowe jak i upieczone ciasto - choć wiele osób z tego rezygnuje, z obawy o fatalny smak i konsystencję po rozmrożeniu. Ogromne wątpliwości wzbudza szczególnie mrożenie ciasta drożdżowego, które do wyrośnięcia potrzebuje ciepła. Jeśli zamrozisz je w odpowiedni sposób, zachowa ono wszystkie swoje zalety i nawet po wyjęciu z zamrażalnika będzie przepyszne.

Jak mrozić ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe jak sama nazwa wskazuje, swój smak, strukturę i wyjątkowość zawdzięcza właśnie drożdżom. Te żywe organizmy uwielbiają ciepło, jednak są też odporne na niskie temperatury. Po rozmrożeniu i ogrzaniu w naturalny sposób powracają do swoich podziałów i odzyskują właściwości. Aby ciasto drożdżowe - zarówno to surowe jak i upieczone, po rozmrożeniu nie straciło swoich zalet, należy pamiętać o kilki ważnych zasadach.

W czym mrozić ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe możemy zamrozić zarówno w plastikowym pudełku, folii spożywczej jak i woreczku. Ważne jednak, by opakowanie było szczelne - dzięki temu unikniesz przenikania do niego zapachów z pozostałych mrożonek.

Jak zamrozić surowe ciasto drożdżowe?

Surowe ciasto drożdżowe należy zamrozić tuż po wyrobieniu. Dobrze jest je podzielić na mniejsze części, a następnie umieścić w woreczkach lub pojemnikach i od razu włożyć do zamrażalnika.

Surowe ciasto drożdżowe od razu po wyrobieniu należy umieścić w folii lub pojemniku
Surowe ciasto drożdżowe od razu po wyrobieniu należy umieścić w folii lub pojemniku123RF/PICSEL

Jak zamrozić upieczone ciasto drożdżowe?

Chcąc zamrozić wypieki drożdżowe najpierw należy poczekać aż dobrze ostygną. Nie powinny posiadać one żadnych dekoracji - lukru czy polewy. Wystarczy owinąć je folią spożywczą i następnie umieścić w zamrażarce.

Jak zamrozić podpieczone ciasto drożdżowe?

Jeszcze jedną opcją jest mrożenie podpieczonego ciasta drożdżowego - ten sposób sprawdzi się świetnie w przypadku bułek czy chleba. Wystarczy, że podpieczesz je tylko chwilę w piekarniku, wyjmiesz, ostudzisz i ponownie upieczesz.

Ile ciasto drożdżowe może znajdować się w zamrażalce?

Maksymalny czas przechowywania ciasta drożdżowego to 3 miesiące. Warto więc podpisać opakowania datą mrożenia.

Ciasta drożdżowego w zamrażalniku nie należy przechowywać dłużej niż 3 miesiące
Ciasta drożdżowego w zamrażalniku nie należy przechowywać dłużej niż 3 miesiące123RF/PICSEL

Jak rozmrozić surowe ciasto drożdżowe?

Surowe ciasto drożdżowe najlepiej będzie rozmrozić w lodówce - zajmie to około 6-8 godzin. Można też umieścić je w temperaturze pokojowej, co potrwa dłużej. Należy pamiętać, że raz rozmrożonego ciasto nie wolno ponownie zamrażać.

Magdalena Lamparska o karierze w USA. Alicja Resich "Zbliżenia" INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas