Chcesz zamrozić ciasto drożdżowe? O tym musisz pamiętać, by nadawało się do jedzenia
Czy można mrozić ciasto drożdżowe? To pytanie odwiecznie nurtuje. Mimo że nie ma ku temu przeciwskazań, wystarczy popełnić mały błąd, a nie będzie nadawało się do zjedzenia. Co więc zrobić, aby ciasto drożdżowe po rozmrożeniu było pyszne i puszyste?
Spis treści:
- Czy można mrozić ciasto drożdżowe?
- Jak mrozić ciasto drożdżowe?
- W czym mrozić ciasto drożdżowe?
- Jak zamrozić surowe ciasto drożdżowe?
- Jak zamrozić upieczone ciasto drożdżowe?
- Jak zamrozić podpieczone ciasto drożdżowe?
- Ile ciasto drożdżowe może znajdować się w zamrażalce?
- Jak rozmrozić surowe ciasto drożdżowe?
Czy można mrozić ciasto drożdżowe?
Mrożenie to świetny sposób przedłużenia daty przydatności do spożycia żywności. Nadaje się do tego większość produktów - pieczywo, grzyby, sosy, zupy, mięsa, owoce oraz warzywa. Zamrozić można także surowe jak i upieczone ciasto - choć wiele osób z tego rezygnuje, z obawy o fatalny smak i konsystencję po rozmrożeniu. Ogromne wątpliwości wzbudza szczególnie mrożenie ciasta drożdżowego, które do wyrośnięcia potrzebuje ciepła. Jeśli zamrozisz je w odpowiedni sposób, zachowa ono wszystkie swoje zalety i nawet po wyjęciu z zamrażalnika będzie przepyszne.
Jak mrozić ciasto drożdżowe?
Ciasto drożdżowe jak sama nazwa wskazuje, swój smak, strukturę i wyjątkowość zawdzięcza właśnie drożdżom. Te żywe organizmy uwielbiają ciepło, jednak są też odporne na niskie temperatury. Po rozmrożeniu i ogrzaniu w naturalny sposób powracają do swoich podziałów i odzyskują właściwości. Aby ciasto drożdżowe - zarówno to surowe jak i upieczone, po rozmrożeniu nie straciło swoich zalet, należy pamiętać o kilki ważnych zasadach.
W czym mrozić ciasto drożdżowe?
Ciasto drożdżowe możemy zamrozić zarówno w plastikowym pudełku, folii spożywczej jak i woreczku. Ważne jednak, by opakowanie było szczelne - dzięki temu unikniesz przenikania do niego zapachów z pozostałych mrożonek.
Czytaj także: Jak mrozić produkty mleczne i jajka?
Jak zamrozić surowe ciasto drożdżowe?
Surowe ciasto drożdżowe należy zamrozić tuż po wyrobieniu. Dobrze jest je podzielić na mniejsze części, a następnie umieścić w woreczkach lub pojemnikach i od razu włożyć do zamrażalnika.
Jak zamrozić upieczone ciasto drożdżowe?
Chcąc zamrozić wypieki drożdżowe najpierw należy poczekać aż dobrze ostygną. Nie powinny posiadać one żadnych dekoracji - lukru czy polewy. Wystarczy owinąć je folią spożywczą i następnie umieścić w zamrażarce.
Jak zamrozić podpieczone ciasto drożdżowe?
Jeszcze jedną opcją jest mrożenie podpieczonego ciasta drożdżowego - ten sposób sprawdzi się świetnie w przypadku bułek czy chleba. Wystarczy, że podpieczesz je tylko chwilę w piekarniku, wyjmiesz, ostudzisz i ponownie upieczesz.
Ile ciasto drożdżowe może znajdować się w zamrażalce?
Maksymalny czas przechowywania ciasta drożdżowego to 3 miesiące. Warto więc podpisać opakowania datą mrożenia.
Jak rozmrozić surowe ciasto drożdżowe?
Surowe ciasto drożdżowe najlepiej będzie rozmrozić w lodówce - zajmie to około 6-8 godzin. Można też umieścić je w temperaturze pokojowej, co potrwa dłużej. Należy pamiętać, że raz rozmrożonego ciasto nie wolno ponownie zamrażać.