Produkty, których nie należy mrozić. Konsekwencje mogą być poważne

Mrożenie to jedna z najpopularniejszych i najlepszych metod przechowywania żywności. Zamrożone produkty zachowują swój smak i zapach i nie tracą wartości odżywczych - możemy więc w pełni korzystać z ich zalet. Niestety, nie wszystkie produkty nadają się do mrożenia, a zamrażanie części z nich może być niebezpieczne! Co znajduje się na tej liście?

Produkty takie jak makaron czy ziemniaki po ugotowaniu i zamrożeniu nie nadają się już do spożycia
Produkty takie jak makaron czy ziemniaki po ugotowaniu i zamrożeniu nie nadają się już do spożycia123RF/PICSEL

Mrożenie jedzenia ma sporo zalet - pozwala na mądre gospodarowanie pożywieniem i gotowanie "na zapas", zapobiega jego marnowaniu, ułatwia oszczędzanie. Mimo to, warto wiedzieć, że nie wszystkie produkty można mrozić, a te raz odmrożone kategorycznie nie mogą trafić ponownie do zamrażalnika. Oto lista produktów, które sporo tracą na procesie zamrażania:

Napoje gazowane i w szklanych butelkach

Mrożenie napojów gazowanych grozi rozsadzeniem naczynia, a nawet uszkodzeniem zamrażalki. Zamrożone soki natomiast ulegają po rozmrożeniu rozwarstwieniu i nie wyglądają zbyt apetycznie.

Produkty bogate w wodę

Nabiał i produkty wysokotłuszczowe

Produkty takie jak jogurty, serki wiejskie czy majonez po rozmrożeniu mogą się rozwarstwić i stać się wodniste, a twarde sery stają się bardziej kruche.

Produkty skrobiowe

Produkty takie jak makaron, ziemniaki czy ryż po ugotowaniu i zamrożeniu nie nadają się już do spożycia. Stają się miękkie, papkowate i zmieniają konsystencję. Nie należy zatem mrozić także wszelkich potraw z ich zawartością, np. zup czy zapiekanek.

Jajka

Choć w kwestii jajek zdania są dość podzielone i niektórzy uważają, że można je mrozić, to warto pamiętać, że grozi to pęknięciem skorupki. Jeśli już zdecydujemy się na mrożenie jajek, to pamiętajmy by były one surowe. Ugotowane jaja po rozmrożeniu stają się gumowate. 

Produkty już raz zamrożone

Kategorycznie nie wolno zamrażać produktów już raz odmrożonych! Grozi to poważnym zatruciem, bo proces zamrażania nie zabija drobnoustrojów, a jedynie wprowadza je w stan "uśpienia". Po rozmrożeniu rozmnażają się więc one w zatrważającym tempie, a produkt traci wszystkie swoje wartości odżywcze i smakowe.

UWAGA: Rozmrożony raz produkt można poddać obróbce termicznej i jeszcze raz zamrozić. Wtedy jest całkowicie bezpieczny.

Zobacz również:

„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas