Cherimoya: Zdrowy i pyszny owoc o smaku budyniu

Ten egzotyczny owoc o konsystencji budyniu ma rewelacyjny, słodki smak i jednocześnie jest bardzo zdrowy. Działa uspokajająco, reguluje trawienie, poprawia odporność i pomaga schudnąć. Zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów. Wykazuje właściwości antybakteryjne i zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Świetnie smakuje i będzie zdrowym dodatkiem do naleśników, omletów i deserów. Nie bez przyczyny peruwiański owoc trafił na listę superfoods. W Polsce jest dostępny od października do marca i wtedy też najlepiej go spożywać, bo dostarcza do organizmu najbardziej potrzebnych składników odżywczych i dodaje energii.

Cherimoya
Cherimoya ©123RF/PICSEL

Czym jest cherimoya?

Owoc flaszowca
©123RF/PICSEL

Cherimoya to owoc flaszowca peruwiańskiego – drzewa osiągającego 3-9 metrów wysokości. Pochodzi z Peru, ale obecnie rośnie także w innych krajach Ameryki Południowej, a także w Azji i Europie. Kształtem cherimoya przypomina serce i osiąga średnicę do 20 cm. Pod jej zieloną skórą znajduje się słodki miąższ o konsystencji budyniu, a także niejadalne (trujące!) pestki. Ogromnym atutem owocu jest słodki, ale też lekko kwaskowy, orzeźwiający smak. Cherimoya szybko dojrzewa, ale jest delikatna i źle znosi transport, dlatego zrywa się ją, zanim dojrzeje.

Co zawiera cherimoya i jak wpływa na zdrowie?

Cherimoya to superfoods
©123RF/PICSEL

Owoc flaszowca zawiera duże ilości witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Poprawiają pamięć i koncentrację, pomagają zwalczyć stres i działają antydepresyjnie. Ułatwiają także zasypianie. Z kolei duża ilość witaminy C wzmacnia układ odpornościowy. Cherimoya jest także bogatym źródłem minerałów: żelaza, potasu, sodu, wapnia i magnezu. Dzięki temu korzystnie wpływa na układ krążenia – reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu. Chroni także organizm przed anemią i osteoporozą.

Owoc flaszowca zawiera także błonnik, który reguluje trawienie, zapewnia uczucie sytości, przyspiesza metabolizm i chroni przed zaparciami, a tym samym ułatwia chudnięcie. Występujące w nim antyoksydanty usuwają z organizmu wolne rodniki, które odpowiadają za uszkodzenia komórek i powstawanie nowotworów. Zawarte w niej substancje wykazują także właściwości antybakteryjne. Cherimoya jest stosunkowo niskokaloryczna – 100 g owocu dostarcza 75 kalorii.

Gdzie kupić i jak jeść cherimoyę?

Cherimoya jest pyszna
©123RF/PICSEL

Owoce flaszowca są niestety trudno dostępne w Polsce. Najłatwiej kupić je w dużych sieciach spożywczych, a także specjalistycznych sklepach z orientalnymi owocami. Sezon na cherimoyę trwa od października do marca. Dostępne są zazwyczaj jeszcze niezupełnie dojrzałe, więc warto poczekać kilka dni, by stały się bardziej miękkie i lekko brązowe.

Ze względu na świetny smak i konsystencję, cherimoyę najlepiej jeść surową – wystarczy przekroić ją na pół i łyżeczką wyjąć miąższ. Ten ostatni można też posypać cynamonem, wanilią i pieprzem. Trzeba jednak bardzo uważać na pestki, ponieważ są trujące. Owoce nadają się też do deserów: lodów, galaretek, jogurtów i sałatek owocowych. Zmiksowany miąższ świetnie sprawdzi się też jako nadzienie do naleśników, gofrów czy omletów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas