Chili con carne
Sycące danie obiadowe.

Składniki
- 50 dag mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 duże pomidory
- 1 szklanka bulionu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 ostra papryczka chilli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 osób
Sposób przygotowania
1. Cebulę obierz, drobno pokrój, a następnie zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso mielone i smaż. Wlej koncentrat, wrzuć pokrojne i obrane ze skórki pomidory, czosnek, pokrojone drobno chilli i bulion. Dopraw solą, pieprzem, oregano i cukrem. 2. Po około 20 minutach gotowania dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę oraz pokrojoną w słupki paprykę. Gotuj jeszcze 10 minut (jeśli sos jest zbyt rzadki, wydłuż czas). Posyp natką pietruszki. Podawaj z ryżem, pieczywem lub chipsami nachos.