Reklama

Reklama

Chilli con carne

To sztandarowe danie kuchni… amerykańskiej. Mimo wielu przekonań, że potrawa ta wywodzi się z Meksyku, jej ojczyzną jest Teksas.

Składniki

  • ½ kg mielonej wołowiny
  • Puszka czerwonej fasoli np. marki Sandra
  • Puszka kukurydzy np. marki Sandra
  • Pomidory krojone np. marki Sandra
  • Papryka czerwona pokrojona w kostkę np. marki Sandra
  • Cebula
  • Mała papryczka jalapeno
  • Łyżeczka kuminu
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa
  • Łyżeczka chilli
  • Suszone oregano
  • 1 szklanka bulionu
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, kumin, jalapeno i mięso. Gdy mięso się zarumieni dodaj bulion i pomidory. Dopraw solą i pieprzem, dodaj paprykę, fasolę i kukurydzę. Gotuj do momentu, aż woda odparuje. Można podawać samodzielnie lub z ryżem.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje