Chilli con carne
To sztandarowe danie kuchni… amerykańskiej. Mimo wielu przekonań, że potrawa ta wywodzi się z Meksyku, jej ojczyzną jest Teksas.

Składniki
- ½ kg mielonej wołowiny
- Puszka czerwonej fasoli np. marki Sandra
- Puszka kukurydzy np. marki Sandra
- Pomidory krojone np. marki Sandra
- Papryka czerwona pokrojona w kostkę np. marki Sandra
- Cebula
- Mała papryczka jalapeno
- Łyżeczka kuminu
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa
- Łyżeczka chilli
- Suszone oregano
- 1 szklanka bulionu
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, kumin, jalapeno i mięso. Gdy mięso się zarumieni dodaj bulion i pomidory. Dopraw solą i pieprzem, dodaj paprykę, fasolę i kukurydzę. Gotuj do momentu, aż woda odparuje. Można podawać samodzielnie lub z ryżem.