Chipsy z warzyw
Oto nasze propozycje na pyszną, nietuczącą i bardzo chrupiącą przekąskę. Chipsami w takim zdrowym wydaniu możesz zajadać się do woli i bez obaw, że zaszkodzą figurze

Cukiniowe z sosem z pomidorów
Składniki
- 2 małe cukinie (ok. 50 dag) 3 łyżki oliwy
- 6–8 łyżek tartego parmezanu
- 6 łyżek mielonych migdałów bez skórek
- 1 łyżeczka suszonego oregano sól
- sos pomidorowy
- 10 pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- suszona bazylia
- sól
Sposób przygotowania
Pomidory sparz, obierz i oczyść. Czosnek i szalotkę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory. Duś, aż sos zacznie gęstnieć (ok. 45 minut). Cukinię pokrój w cieniutkie plasterki. W misce wymieszaj tarty ser, mielone migdały oraz oregano. Plasterki cukinii oprósz solą. Posmaruj oliwą, obtocz w przygotowanej posypce. Potem ułóż na blaszce przykrytej pergaminem. Piecz ok. 20 minut w temp. 230 st. C. Sos pomidorowy zmiksuj. Przypraw do smaku bazylią i solą. Chipsy podawaj z sosem.

Miks z groszkowym dipem
Składniki
- 2 średnie buraki czerwone
- 2 marchewki
- 2 małe bataty
- 6 łyżek oliwy
- gruba morska sól
- suszony tymianek i rozmaryn;
- dip
- po 2/3 szkl. pestek dyni i słonecznika
- 1 puszka zielonego groszku
- 1/2 pęczka natki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- sól
- biały pieprz
Sposób przygotowania
Trzy blachy z piekarnika wyłóż pergaminem. Warzywa obierz opłucz, pokrój krajalnicą w cienkie plasterki. Pokrojone warzywa (osobno marchewki, bataty i buraki) rozłóż na blachach. Każdą porcję chipsów skrop 2 łyżkami oliwy. Posyp morską solą i ziołami. Piecz po 15 minut w 190 st. C. Chipsy studź ok. 10 minut w wyłączonym piekarniku. Potem drzwiczki piekarnika lekko uchyl, chipsy studź jeszcze 10 minut, wyjmij. Groszek osącz. Pestki dyni i słonecznika zrumień na suchej patelni, wrzuć do malaksera. Dodaj groszek, obrany czosnek i listki natki. Wlej sok z cytryny. Zmiksuj na gładko. Dip przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z chipsami.