Chipsy z warzyw
Oto nasze propozycje na pyszną, nietuczącą i bardzo chrupiącą przekąskę. Chipsami w takim zdrowym wydaniu możesz zajadać się do woli i bez obaw, że zaszkodzą figurze
Sposób przygotowania
Pomidory sparz, obierz i oczyść. Czosnek i szalotkę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory. Duś, aż sos zacznie gęstnieć (ok. 45 minut). Cukinię pokrój w cieniutkie plasterki. W misce wymieszaj tarty ser, mielone migdały oraz oregano. Plasterki cukinii oprósz solą. Posmaruj oliwą, obtocz w przygotowanej posypce. Potem ułóż na blaszce przykrytej pergaminem. Piecz ok. 20 minut w temp. 230 st. C. Sos pomidorowy zmiksuj. Przypraw do smaku bazylią i solą. Chipsy podawaj z sosem.
Miks z groszkowym dipem
Sposób przygotowania
Trzy blachy z piekarnika wyłóż pergaminem. Warzywa obierz opłucz, pokrój krajalnicą w cienkie plasterki. Pokrojone warzywa (osobno marchewki, bataty i buraki) rozłóż na blachach. Każdą porcję chipsów skrop 2 łyżkami oliwy. Posyp morską solą i ziołami. Piecz po 15 minut w 190 st. C. Chipsy studź ok. 10 minut w wyłączonym piekarniku. Potem drzwiczki piekarnika lekko uchyl, chipsy studź jeszcze 10 minut, wyjmij. Groszek osącz. Pestki dyni i słonecznika zrumień na suchej patelni, wrzuć do malaksera. Dodaj groszek, obrany czosnek i listki natki. Wlej sok z cytryny. Zmiksuj na gładko. Dip przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z chipsami.