Chipsy z warzyw

Oto nasze propozycje na pyszną, nietuczącą i bardzo chrupiącą przekąskę. Chipsami w takim zdrowym wydaniu możesz zajadać się do woli i bez obaw, że zaszkodzą figurze


Cukiniowe z sosem z pomidorów

Składniki

  • 2 małe cukinie (ok. 50 dag) 3 łyżki oliwy
  • 6–8 łyżek tartego parmezanu
  • 6 łyżek mielonych migdałów bez skórek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano sól

Składniki - sos pomidorowy

  • 10 pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
  • sól

Sposób przygotowania

Reklama

Pomidory sparz, obierz i oczyść. Czosnek i szalotkę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory. Duś, aż sos zacznie gęstnieć (ok. 45 minut). Cukinię pokrój w cieniutkie plasterki. W misce wymieszaj tarty ser, mielone migdały oraz oregano. Plasterki cukinii oprósz solą. Posmaruj oliwą, obtocz w przygotowanej posypce. Potem ułóż na blaszce przykrytej pergaminem. Piecz ok. 20 minut w temp. 230 st. C. Sos pomidorowy zmiksuj. Przypraw do smaku bazylią i solą. Chipsy podawaj z sosem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje