Reklama

Chipsy z warzyw

Oto nasze propozycje na pyszną, nietuczącą i bardzo chrupiącą przekąskę. Chipsami w takim zdrowym wydaniu możesz zajadać się do woli i bez obaw, że zaszkodzą figurze


Cukiniowe z sosem z pomidorów

Składniki

  • 2 małe cukinie (ok. 50 dag) 3 łyżki oliwy
  • 6–8 łyżek tartego parmezanu
  • 6 łyżek mielonych migdałów bez skórek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano sól

Składniki - sos pomidorowy

  • 10 pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
  • sól

Sposób przygotowania

Pomidory sparz, obierz i oczyść. Czosnek i szalotkę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory. Duś, aż sos zacznie gęstnieć (ok. 45 minut). Cukinię pokrój w cieniutkie plasterki. W misce wymieszaj tarty ser, mielone migdały oraz oregano. Plasterki cukinii oprósz solą. Posmaruj oliwą, obtocz w przygotowanej posypce. Potem ułóż na blaszce przykrytej pergaminem. Piecz ok. 20 minut w temp. 230 st. C. Sos pomidorowy zmiksuj. Przypraw do smaku bazylią i solą. Chipsy podawaj z sosem.

Miks z groszkowym dipem

Składniki

  • 2 średnie buraki czerwone
  • 2 marchewki
  • 2 małe bataty
  • 6 łyżek oliwy
  • gruba morska sól
  • suszony tymianek i rozmaryn;

Składniki - dip

  • po 2/3 szkl. pestek dyni i słonecznika
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1/2 pęczka natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania

Trzy blachy z piekarnika wyłóż pergaminem. Warzywa obierz opłucz, pokrój krajalnicą w cienkie plasterki. Pokrojone warzywa (osobno marchewki, bataty i buraki) rozłóż na blachach. Każdą porcję chipsów skrop 2 łyżkami oliwy. Posyp morską solą i ziołami. Piecz po 15 minut w 190 st. C. Chipsy studź ok. 10 minut w wyłączonym piekarniku. Potem drzwiczki piekarnika lekko uchyl, chipsy studź jeszcze 10 minut, wyjmij. Groszek osącz. Pestki dyni i słonecznika zrumień na suchej patelni, wrzuć do malaksera. Dodaj groszek, obrany czosnek i listki natki. Wlej sok z cytryny. Zmiksuj na gładko. Dip przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z chipsami.  

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy