Sposób na naleśniki idealne Ewy Wachowicz. Prosty trik znanej restauratorki
Idealne naleśniki? Ewa Wachowicz zna prosty trik, który sprawi, że będą puszyste i smaczne. Sekret tkwi w odpowiednio przygotowanym cieście.

Trudno im się oprzeć: raczej mało kto nie przepada za naleśnikami. W końcu można je serwować zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Świetnie sprawdzają się w roli dania na obiad, jak i smacznej przekąski. Aby wyszły idealnie, warto poznać dwa proste triki.
Spis treści:
Sposób na naleśniki idealne Ewy Wachowicz. Prosty trik znanej restauratorki
Jak przygotować idealne naleśniki? W tej kwestii warto zasięgnąć porady ekspertki. Ewa Wachowicz ma swój prosty trik na to, by ciasto zawsze wychodziło puszyste, a naleśniki nie rozpadały się w trakcie smażenia. Znana restauratorka wskazuje na dwie kluczowe sprawy. O czym zatem należy pamiętać?
- Pierwsza: podczas miksowania mąki, jajek oraz mleka, warto dodać jeszcze wodę gazowaną. Po drugie, po przygotowaniu ciasta należy zostawić go na około piętnaście minut, by "gluten zaczął pracować". Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki będą puszyste, natomiast odstawienie ciasta na jakiś czas sprawi, że nie będą rwały się podczas smażenia - wskazuje Ewa Wachowicz w serwisie Kobieta Interia.
Przepis na naleśniki Ewy Wachowicz
Prowadząca program "Ewa gotuje" ma również swój uniwersalny przepis na naleśniki.

Składniki
- 4 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka mineralnej wody gazowanej,
- ½ łyżeczki soli,
- masło.
Przygotowanie:
- Jajka wbij do miski, dodaj sól i roztrzep. Dosyp mąkę, wlej mleko (na przemian) i zmiksuj.
- Gdy ciasto będzie gładkie, rozcieńcz je wodą mineralną, by uzyskać konsystencję naleśnikowego ciasta.
- Ciasto odstaw na 20-30 minut. Gdy zgęstnieje, znowu dolej odrobinę wody. Odstaw, by odpoczęło. Dzięki temu naleśniki zrobią się plastyczne i nie będą się rwać.
- Smaż cienkie placki (na patelni z obu stron).
- Po przygotowaniu naleśników można "eksperymentować" z farszem. Najprościej wymieszać twaróg ze śmietaną i posolić. Każdy naleśnik posmarować masą serową, położyć na niego plaster szynki i zawinąć. Naleśniki pokrojone jak sushi będą prezentować się oryginalnie - przyznaje Wachowicz.
Więcej smacznych przepisów na naleśniki autorstwa Ewy Wachowicz znajdziesz tutaj:
***