Reklama

Reklama

Chleb gryczany z amarantusem

Idealny dla osób z nietolerancją glutenu

Składniki

  • 200 g mąki gryczanej (z kaszy gryczanej niepalonej)
  • 100 g mielonego w młynku do kawy amarantusa lub mąki z amarantusa
  • 200 ml (niepełna szklanka) zakwasu żytniego
  • 1 płaska łyżeczka nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej lub morskiej bez antyzbrylacza)
  • 2 łyżki łupin babki jajowatej lub mielonego w młynku do kawy siemienia lnianego
  • woda
  • czarnuszka i sezam do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki (za wyjątkiem wody, czarnuszki i sezamu) wkładamy do miski. Dodajemy taką ilość wody, aby cały czas mieszając, uzyskać kleiste ciasto w konsystencji przypominające gęstą masę na placki ziemniaczane. Foremkę (lub foremki) smarujemy olejem. Aby ciasto nie przywierało, spód możemy wysypać płatkami jaglanymi. Jeśli używamy drożdży, możemy skrócić czas wyrastania pieczywa, wstawiając chleb do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C (do momentu, aż prawie podwoi swoją objętość). Jeśli używamy samego zakwasu, zostawiamy pieczywo do wyrośnięcia na noc. Chleb pieczemy w temperaturze 200 st. C, najlepiej z termoobiegiem, aż będzie przypieczony i chrupiący.

Reklama

UWAGA: z podanej ilości ciasta możemy upiec jeden chlebek w małej prostokątnej foremce lub bułeczki w metalowych foremkach do muffinek. 

Przepis pochodzi z książki "Zdrowa tarczyca", K. i M. Szaciłło.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje