Chleb gryczany z amarantusem
Idealny dla osób z nietolerancją glutenu
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki (za wyjątkiem wody, czarnuszki i sezamu) wkładamy do miski. Dodajemy taką ilość wody, aby cały czas mieszając, uzyskać kleiste ciasto w konsystencji przypominające gęstą masę na placki ziemniaczane. Foremkę (lub foremki) smarujemy olejem. Aby ciasto nie przywierało, spód możemy wysypać płatkami jaglanymi. Jeśli używamy drożdży, możemy skrócić czas wyrastania pieczywa, wstawiając chleb do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C (do momentu, aż prawie podwoi swoją objętość). Jeśli używamy samego zakwasu, zostawiamy pieczywo do wyrośnięcia na noc. Chleb pieczemy w temperaturze 200 st. C, najlepiej z termoobiegiem, aż będzie przypieczony i chrupiący.
UWAGA: z podanej ilości ciasta możemy upiec jeden chlebek w małej prostokątnej foremce lub bułeczki w metalowych foremkach do muffinek.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowa tarczyca", K. i M. Szaciłło.