Chleb gryczany z dżemem i ziarnami

Nie możesz jeść pszennego pieczywa? Ten przepis jest specjalnie dla ciebie. Warto poświęcić na niego chwilę - taki słodki wypiek posmakuje nawet zagorzałym przeciwnikom kaszy gryczanej!

Chleb gryczany z dżemem i ziarnami
Chleb gryczany z dżemem i ziarnamimateriały prasowe

Sposób przygotowania:

Zaczyn:

Wymieszaj wszystkie składniki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 12 godzin.

Chleb:

Mąki zagnieć z solą, łupiną babki jajowatej, zaczynem i pierwszą porcją wody (około 500 ml). Skosztuj ciasta (ma być słone). Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj ścierką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Po godzinie dodaj tyle letniej wody, żeby ciasto było mięciutkie i puszyste. Wyrabiaj rękami na stolnicy (nie powinno za bardzo się kleić; jeżeli się klei, dodaj więcej mąki gryczanej).

Ciasto rozwałkowuj na gruby placek, posmaruj dżemem, posyp ziarnami i zwijaj od boków do środka, a następnie z góry do dołu.

Do naczynia o średnicy trochę mniejszej niż gar żeliwny do pieczenia chleba włóż ściereczkę i obficie posyp ją mąką gryczaną. Przełóż ciasto, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej 3 godziny. Zimą wyrastanie trwa dużo dłużej, nawet 12 godzin.

Przed pieczeniem gar żeliwny trzeba nagrzać. Wstaw go do zimnego piekarnika i ustaw grzanie na 230°C. Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, rozgrzewaj gar jeszcze przez 30 minut.

Do gorącego gara delikatnie przełóż chleb, ostrożnie natnij go ostrym nożem, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na 30 minut. Po 30 minutach zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut. 

Chleb studź na kratce z piekarnika

Przepis pochodzi z książki "Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików"

Okładka książki "Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików"
Okładka książki "Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików"materiały prasowe

* * *

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Sernik z ziemniakamiPolsat
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas