Chleb gryczany z dżemem i ziarnami
Nie możesz jeść pszennego pieczywa? Ten przepis jest specjalnie dla ciebie. Warto poświęcić na niego chwilę - taki słodki wypiek posmakuje nawet zagorzałym przeciwnikom kaszy gryczanej!

Składniki
na zaczyn
- 120 g zakwasu
- 50 g mąki gryczanej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 100 ml letniej wody
na chleb
- 150 g mąki gryczanej 150 g
- skrobi ziemniaczanej
- sól (12 g w przypadku soli himalajskiej)
- 25 g łupiny (łuski) babki jajowatej
- zaczyn
- około 500 ml ciepłej wody + około 100 ml
- 4 łyżki dżemu z czarnego bzu lub z czarnych porzeczek
- garść ziaren słonecznika
- garść ziaren dyni
Sposób przygotowania:
Zaczyn:
Wymieszaj wszystkie składniki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 12 godzin.
Chleb:
Mąki zagnieć z solą, łupiną babki jajowatej, zaczynem i pierwszą porcją wody (około 500 ml). Skosztuj ciasta (ma być słone). Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj ścierką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów.Po godzinie dodaj tyle letniej wody, żeby ciasto było mięciutkie i puszyste. Wyrabiaj rękami na stolnicy (nie powinno za bardzo się kleić; jeżeli się klei, dodaj więcej mąki gryczanej).Ciasto rozwałkowuj na gruby placek, posmaruj dżemem, posyp ziarnami i zwijaj od boków do środka, a następnie z góry do dołu.Do naczynia o średnicy trochę mniejszej niż gar żeliwny do pieczenia chleba włóż ściereczkę i obficie posyp ją mąką gryczaną. Przełóż ciasto, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej 3 godziny. Zimą wyrastanie trwa dużo dłużej, nawet 12 godzin.Przed pieczeniem gar żeliwny trzeba nagrzać. Wstaw go do zimnego piekarnika i ustaw grzanie na 230°C. Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, rozgrzewaj gar jeszcze przez 30 minut.Do gorącego gara delikatnie przełóż chleb, ostrożnie natnij go ostrym nożem, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na 30 minut. Po 30 minutach zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut. Chleb studź na kratce z piekarnikaPrzepis pochodzi z książki "Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików"

* * *Zobacz również: