Chleb gryczany z dżemem i ziarnami
Nie możesz jeść pszennego pieczywa? Ten przepis jest specjalnie dla ciebie. Warto poświęcić na niego chwilę - taki słodki wypiek posmakuje nawet zagorzałym przeciwnikom kaszy gryczanej!
Sposób przygotowania:
Zaczyn:
Wymieszaj wszystkie składniki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 12 godzin.
Chleb:
Mąki zagnieć z solą, łupiną babki jajowatej, zaczynem i pierwszą porcją wody (około 500 ml). Skosztuj ciasta (ma być słone). Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj ścierką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Po godzinie dodaj tyle letniej wody, żeby ciasto było mięciutkie i puszyste. Wyrabiaj rękami na stolnicy (nie powinno za bardzo się kleić; jeżeli się klei, dodaj więcej mąki gryczanej).
Ciasto rozwałkowuj na gruby placek, posmaruj dżemem, posyp ziarnami i zwijaj od boków do środka, a następnie z góry do dołu.
Do naczynia o średnicy trochę mniejszej niż gar żeliwny do pieczenia chleba włóż ściereczkę i obficie posyp ją mąką gryczaną. Przełóż ciasto, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej 3 godziny. Zimą wyrastanie trwa dużo dłużej, nawet 12 godzin.
Przed pieczeniem gar żeliwny trzeba nagrzać. Wstaw go do zimnego piekarnika i ustaw grzanie na 230°C. Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, rozgrzewaj gar jeszcze przez 30 minut.
Do gorącego gara delikatnie przełóż chleb, ostrożnie natnij go ostrym nożem, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na 30 minut. Po 30 minutach zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut.
Chleb studź na kratce z piekarnika
Przepis pochodzi z książki "Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików"
* * *
Zobacz również: