Chleb piwny
Domowej roboty.

Składniki:
- 30 g masła
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 200 g mąki żytniej typ 815
- 1,5 łyżeczki soli
- Pół opakowania suszonych drożdży
- 330 ml ciemnego piwa
- łyżka miodu
Składniki:
Masło roztopić. Mąkę wymieszać z solą, drożdżami. Masło, piwo, 125 ml wody i miód dodać do mąki. Wyrabiać za pomocą robota kuchennego przez 5 minut, na gładkie, nieco lepkie ciasto.
Miskę z ciastem zawinąć folią i odstawić w chłodne miejsce na 6-8 godzin (może to być dłuższy czas np. 12 godzin w lodowce).
Ciasto uformować w bochenek (nie wyrabiać). Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, oprószyć mąką i kilkakrotnie naciąć powierzchnię nożem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 - 2 godziny w ciepłe miejsce. Chleb piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Do piekarnika wstawić też żaroodporne naczynie z 100 ml wody. Piec 40-45 minut.