Chleb w jajku. Przysmak z dzieciństwa na śniadanie lub na kolację

Kiedyś bardzo popularny, gościł w prawie każdym domu. Chleb w jajku to znakomity pomysł na szybkie śniadanie na ciepło lub smaczną kolację. Zrobisz go dosłownie w kilka minut i tylko od ciebie zależy, czy podasz go w wersji wytrawnej, czy na słodko.

Chleb w jajku można przygotować z dowolnymi dodatkami.
Chleb w jajku można przygotować z dowolnymi dodatkami. 123RF/PICSEL

Chleb w jajku wielu kojarzy się z dzieciństwem i kuchnią babci czy mamy. Ten przysmak przez lata gościł w wielu polskich domach, jest łatwy w przygotowaniu i pyszny. To również idealne danie, dzięki któremu pozbędziemy się czerstwego chleba.

Chleb w jajku. Jakie będą potrzebne składniki?

Przygotowanie potrawy jest szybkie i bardzo łatwe. Potrzeba nam jest patelnia i talerz (lub miska) oraz dosłownie kilka składników.

Aby przyrządzić chleb w jajku potrzebne nam będą:

  • 4 kromki chleba (dowolny rodzaj)
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • masło (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Jak przygotować chleb w jajku?

Przygotowujemy 4 kromki chleba (należy pamiętać, aby nie były zbyt cienko pokrojone). Jajko z odrobiną soli należy rozbełtać w miseczce lub na talerzu.

  1. Na patelni rozgrzewamy olej (ma przykryć całe dno). 
  2. W międzyczasie przygotowany chleb maczamy w jajku z jednej i drugiej strony. 
  3. Dociskamy, aby wchłonął jak najwięcej jajka.
  4. Tak przygotowany kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy z obu stron, aż się ładnie przyrumieni (potrwa to około 2 minut). Bardzo ważna jest moc palnika - nie może być zbyt duża, ponieważ pieczywo bardzo szybko się nam spali, a nie delikatnie podsmaży.
  5. W trakcie smażenia można też dodać odrobinę masła. 

Chleb w jajku najlepiej smakuje jeszcze ciepły, z ulubionymi dodatkami.

Bardzo ważna jest moc palnika – nie może być zbyt duża, ponieważ pieczywo bardzo szybko się nam spali, a nie delikatnie podsmaży.
Bardzo ważna jest moc palnika – nie może być zbyt duża, ponieważ pieczywo bardzo szybko się nam spali, a nie delikatnie podsmaży. 123RF/PICSEL

Chleb w jajku - wersja wytrwana

Jeśli chcemy przygotować chleb w jajku w wersji "na słono".

  1. Do rozbitego jajka w miseczce dodajemy przyprawy (pieprz, czerwona papryka, oregano) i trochę startego żółtego sera. Można dodać także posiekany szczypiorek.
  2. Całość mieszamy.
  3. Następnie postępujemy analogicznie jak w przypadku bez dodatków, chleb maczamy w jajku i smażymy na patelni.
  4. Na kromki zdjęte z patelni możemy położyć dodatkowo plasterek sera, szybkę oraz ulubione warzywa.
. Chleb w jajku najlepiej smakuje jeszcze ciepły, z ulubionymi dodatkami.
. Chleb w jajku najlepiej smakuje jeszcze ciepły, z ulubionymi dodatkami. 123RF/PICSEL

Chleb w jajku - wersja słodka

Wersję na słodko jajka w chlebie na pewno polubią najmłodsi, będzie też idealna do porannej kawy.

Aby przygotować słodką wersję dania wystarczy dodać do jajka trochę aromatycznych przypraw - wanilię, a jeśli ktoś lubi - także cynamon.

Usmażone kromki smarujemy ulubioną konfiturą lub dżemem.

***

Francuskie tosty, jakich jeszcze nie jadłaś!Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas