Chleb w jajku. Przysmak z dzieciństwa na śniadanie lub na kolację

Chleb w jajku można przygotować z dowolnymi dodatkami.
Chleb w jajku można przygotować z dowolnymi dodatkami. 123RF/PICSEL

Chleb w jajku. Jakie będą potrzebne składniki?

  • 4 kromki chleba (dowolny rodzaj)
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • masło (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Jak przygotować chleb w jajku?

  1. Na patelni rozgrzewamy olej (ma przykryć całe dno). 
  2. W międzyczasie przygotowany chleb maczamy w jajku z jednej i drugiej strony. 
  3. Dociskamy, aby wchłonął jak najwięcej jajka.
  4. Tak przygotowany kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy z obu stron, aż się ładnie przyrumieni (potrwa to około 2 minut). Bardzo ważna jest moc palnika - nie może być zbyt duża, ponieważ pieczywo bardzo szybko się nam spali, a nie delikatnie podsmaży.
  5. W trakcie smażenia można też dodać odrobinę masła. 
Bardzo ważna jest moc palnika – nie może być zbyt duża, ponieważ pieczywo bardzo szybko się nam spali, a nie delikatnie podsmaży.
Bardzo ważna jest moc palnika – nie może być zbyt duża, ponieważ pieczywo bardzo szybko się nam spali, a nie delikatnie podsmaży. 123RF/PICSEL

Chleb w jajku - wersja wytrwana

  1. Do rozbitego jajka w miseczce dodajemy przyprawy (pieprz, czerwona papryka, oregano) i trochę startego żółtego sera. Można dodać także posiekany szczypiorek.
  2. Całość mieszamy.
  3. Następnie postępujemy analogicznie jak w przypadku bez dodatków, chleb maczamy w jajku i smażymy na patelni.
  4. Na kromki zdjęte z patelni możemy położyć dodatkowo plasterek sera, szybkę oraz ulubione warzywa.
. Chleb w jajku najlepiej smakuje jeszcze ciepły, z ulubionymi dodatkami.
. Chleb w jajku najlepiej smakuje jeszcze ciepły, z ulubionymi dodatkami. 123RF/PICSEL

Chleb w jajku - wersja słodka

Francuskie tosty, jakich jeszcze nie jadłaś!Interia KulinariaInteria Kulinaria
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?