Chleb w jajku. Przysmak z dzieciństwa na śniadanie lub na kolację
Kiedyś bardzo popularny, gościł w prawie każdym domu. Chleb w jajku to znakomity pomysł na szybkie śniadanie na ciepło lub smaczną kolację. Zrobisz go dosłownie w kilka minut i tylko od ciebie zależy, czy podasz go w wersji wytrawnej, czy na słodko.
Chleb w jajku wielu kojarzy się z dzieciństwem i kuchnią babci czy mamy. Ten przysmak przez lata gościł w wielu polskich domach, jest łatwy w przygotowaniu i pyszny. To również idealne danie, dzięki któremu pozbędziemy się czerstwego chleba.
Spis treści:
Chleb w jajku. Jakie będą potrzebne składniki?
Przygotowanie potrawy jest szybkie i bardzo łatwe. Potrzeba nam jest patelnia i talerz (lub miska) oraz dosłownie kilka składników.
Aby przyrządzić chleb w jajku potrzebne nam będą:
- 4 kromki chleba (dowolny rodzaj)
- 2 jajka
- olej do smażenia
- masło (opcjonalnie)
- szczypta soli
Jak przygotować chleb w jajku?
Przygotowujemy 4 kromki chleba (należy pamiętać, aby nie były zbyt cienko pokrojone). Jajko z odrobiną soli należy rozbełtać w miseczce lub na talerzu.
- Na patelni rozgrzewamy olej (ma przykryć całe dno).
- W międzyczasie przygotowany chleb maczamy w jajku z jednej i drugiej strony.
- Dociskamy, aby wchłonął jak najwięcej jajka.
- Tak przygotowany kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy z obu stron, aż się ładnie przyrumieni (potrwa to około 2 minut). Bardzo ważna jest moc palnika - nie może być zbyt duża, ponieważ pieczywo bardzo szybko się nam spali, a nie delikatnie podsmaży.
- W trakcie smażenia można też dodać odrobinę masła.
Chleb w jajku najlepiej smakuje jeszcze ciepły, z ulubionymi dodatkami.
Chleb w jajku - wersja wytrwana
Jeśli chcemy przygotować chleb w jajku w wersji "na słono".
- Do rozbitego jajka w miseczce dodajemy przyprawy (pieprz, czerwona papryka, oregano) i trochę startego żółtego sera. Można dodać także posiekany szczypiorek.
- Całość mieszamy.
- Następnie postępujemy analogicznie jak w przypadku bez dodatków, chleb maczamy w jajku i smażymy na patelni.
- Na kromki zdjęte z patelni możemy położyć dodatkowo plasterek sera, szybkę oraz ulubione warzywa.
Zobacz również: Jak uratować twardą wątróbkę? Tylko te sposoby działają
Chleb w jajku - wersja słodka
Wersję na słodko jajka w chlebie na pewno polubią najmłodsi, będzie też idealna do porannej kawy.
Aby przygotować słodką wersję dania wystarczy dodać do jajka trochę aromatycznych przypraw - wanilię, a jeśli ktoś lubi - także cynamon.
Usmażone kromki smarujemy ulubioną konfiturą lub dżemem.
Zobacz również: Ewa Wachowicz: Szybkie obiady na bazie makaronu
***