Chleb z nasion bez mąki
Najzdrowsze pieczywo dla dbających o linię

Składniki
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego
- 3/4 szklanki migdałów lub orzechów laskowych (w całości ze skórką)
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
- 10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 i 1/2 szklanki zimnej wody
Wszystkie składniki wymieszaj łyżką i odstaw na minimum 2 godziny, aż ziarna wchłoną wodę i napęcznieją. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C bez termoobiegu. Formę do pieczenia wysmaruj olejem, przełóż ciasto i ugnieć. Piecz 60 minut, wyjmij z formy i odstaw do całkowitego wystudzenia - inaczej chleb będzie się rozpadał. Chleb możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.