Dobra dla serca i jelit. Seniorzy powinni wpisać latem do jadłospisu
Czy w upalne dni twój apetyt całkiem znika? Jest na to sposób: chłodniki! Orzeźwiają, nawadniają, dostarczają witamin i są banalnie proste w przygotowaniu. Od klasyki z botwinki po egzotyczne wariacje – oto pomysły na letnie zupy na zimno, które pokocha każdy senior i nie tylko!

Spis treści:
Letnie chłodniki - idealne na upały
Latem, gdy temperatura zbliża się do 30 stopni, a nawet ją przekracza, zwykła zupa - na gorąco - jest ostatnim, na co mamy ochotę. Wtedy właśnie na scenę wkraczają chłodniki. Są lekkie, orzeźwiające, pełne warzyw, witamin i minerałów.
Idealne dla kobiet 60+, które chcą zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę, nie rezygnując przy tym z przyjemności jedzenia. Jakie jeszcze korzyści daje jedzenie chłodników i jak je przygotować?
Dlaczego warto jeść chłodniki?
Ta słynna zupa na zimno przynosi nie tylko orzeźwiającą ulgę w upalne dni. Dostarcza także cennych antyoksydantów, witamin z grupy B, witaminę C, prowitaminę A, czyli beta-karoten, witaminę K oraz różne minerały, takie jak magnez czy potas.
Zawarte w chłodnikach warzywa są źródłem błonnika wspomagającego metabolizm, a często dodawane do tych zup produkty fermentowane - takie jak kefir, maślanka, zsiadłe mleko czy jogurt - dostarczają cennych probiotyków, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit i pracę całego przewodu pokarmowego.
Dzięki temu chłodniki nie tylko wspierają odporność, pomagają utrzymać zdrowy poziom cholesterolu i dbają o dobrą kondycję skóry, ale też poprawiają trawienie, regulują poziom cukru we krwi, wspomagają pracę serca oraz korzystnie wpływają na układ nerwowy i samopoczucie. To prawdziwa porcja zdrowia w chłodnej, lekkiej i smacznej formie.
Ciekawe przepisy na chłodniki - dla seniora i nie tylko!
Przygotowałam kilka propozycji - od klasyki, przez lekką egzotykę, po ciekawe i zdrowe alternatywy, które mogą być miłą odmianą dla dobrze znanych chłodników.
1. Chłodnik z botwinki - klasyka gatunku

Trudno zacząć inaczej. Chłodnik z młodej botwinki to polski letni klasyk. Znamy go z domów naszych mam i babć, bo jest pyszny, zdrowy i szybki.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki z buraczkami
- 500 ml kefiru lub maślanki
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 3 ogórki gruntowe
- kilka rzodkiewek
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pęczek koperku
- sól, pieprz, odrobina cukru
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Botwinkę umyć, buraczki pokroić w cienkie plasterki, liście posiekać.
- Gotować w niewielkiej ilości wody przez 10 minut, ostudzić.
- Ogórki obrać, zetrzeć na tarce.
- Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce. Posiekać drobno koperek.
- W misce wymieszać kefir, jogurt, wystudzoną botwinkę, ogórki, rzodkiewki i koperek.
- Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać z jajkiem na twardo i ewentualnie upieczonymi ziemniaczkami.
2. Chłodnik ogórkowo-koperkowy z awokado - porcja zdrowych tłuszczy

Idealny na upały, gdy nie mamy ochoty nawet włączać palnika.
Składniki:
- 4 ogórki gruntowe
- 1 dojrzałe awokado
- 400 ml jogurtu naturalnego
- pęczek koperku
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- ewentualnie grzanki
Przygotowanie:
- Ogórki zetrzeć na tarce (można je lekko posolić i odcisnąć).
- Awokado rozgnieść widelcem lub blenderem na krem. Wymieszać z jogurtem, koperkiem, startym czosnkiem i ogórkami.
- Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gdyby było za gęste, dodać zimnej wody, maślanki, kefiru lub mleka.
- Schłodzić w lodówce. Przed podaniem polać odrobiną oliwy na wierzchu. Można podawać z grzankami.
3. Hiszpańskie gazpacho - pomidorowa bomba witaminowa

Gazpacho to hiszpańska klasyka, idealna na upalne dni.
Składniki:
- 5 dojrzałych pomidorów
- 2 ogórki gruntowe1 czerwona papryka
- 1 mała cebula biała lub czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 kromki białego pieczywa, może być wnętrze bułki
- kilka kostek sera feta
- sól, pieprz, kilka listków bazylii
Przygotowanie:
- Sparz pomidory wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Pokrój.
- Ogórki obierz, pokrój. Paprykę też pokrój, nie trzeba z niej zdejmować skórki. Posiekaj też cebulę.
- Do kielicha blendera włóż warzywa, 2 kromki pieczywa, dodaj oliwę, ocet, sok z cytryny i przyprawy. Zmiksuj na gładką masę. Jeśli wyszło za gęste, dodaj zimnej wody.
- Przygotuj grzanki. Pokrojone w kostkę pieczywo podsmaż na suchej patelni, dodaj łyżeczkę oliwy i zioła suszone i podsmaż jeszcze chwilkę, aż się zarumienią.
- Schłodź w lodówce minimum godzinę. Podawaj posypane serem feta i grzankami, polane lekko z wierzchu oliwą.
Przeczytaj również: Szukasz pomysłu na obiad? Kotlety po mazursku to hit! Są proste i pyszne
4. Egzotyczny chłodnik melonowo-ogórkowy z miętą - egzotyczne orzeźwienie

Dla tych, którzy lubią połączenie słodkiego z wytrawnym i potrzebują solidnego ochłodzenia.
Składniki:
- 1 melon
- 3-4 ogórki gruntowe
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 5 listków mięty
- sok z limonki lub cytryny
- oliwa extra virgin
- 3 kostki lodu
- szczypta soli
- opcjonalnie: szczypta chili
Przygotowanie:
- Z melona usuń pestki i wydrąż miąższ, przełóż go do blendera. Ogórki obierz i pokrój na plasterki.
- Miąższ melona zmiksuj z jogurtem, ogórkami, lodem, sokiem z limonki lub cytryny, solą, miętą i opcjonalnie odrobiną chili dla podkręcenia smaku.
- Schłodzić minimum godzinę. Przed podaniem polać odrobina oliwy z wierzchu.
5. Chłodnik z ogórka i oliwek - orzeźwiająca wariacja z nutą śródziemnomorską

Ten przepis to ciekawa odmiana klasycznego chłodnika ogórkowego. Świetnie sprawdzi się w upalne dni - jest lekki, sycący i pełen smaku.
Składniki:
- 4-5 ogórki gruntowe
- pół pęczka koperku
- 3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 4 ugotowane ziemniaki
- 800 ml maślanki lub kefiru
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 70 g zielonych oliwek (ok. pół szklanki)
- jajka ugotowane na półtwardo
- sól i świeżo mielony pieprz
- oliwa
- świeże listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
- Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól, odstaw na chwilę i dokładnie odsącz nadmiar soku. Dzięki temu zupa nie będzie zbyt wodnista.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, koperek drobno posiekaj.
- Do ogórków dodaj czosnek, koperek oraz kmin rzymski. Następnie wlej maślankę lub kefir, dodaj sok z cytryny, przekrojone na pół oliwki i pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki.
- Całość dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Podawaj dobrze schłodzone, udekorowane jajkiem z półpłynnym żółtkiem, odrobiną oliwy i listkami świeżej bazylii.
Źródło: www.rozkoszny.pl