Reklama

Reklama

Chleb ziemniaczany i smalec jabłkowo-cebulowy

Chleb ziemniaczany długo zachowuje świeżość. Podany ze smalcem tworzy pyszną wiejską przekąskę.

Składniki:

  Na chleb:

  • 500 g ziemniaków
  • sól
  • 42g drożdży
  • 1 kg mąki
  • sól
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 300 ml mleka
  • mąka do podsypywania
Na smalec:

  • 2 małe jabłka
  • 2 cebule
  • 500 g smalcu wieprzowego
Składniki:

Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić, odparować, ubić. Pokruszone drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Mąkę, dwie łyżeczki soli i kolendrę umieścić w misce, zrobić zagłębienie, wlać drożdże. Lekko przysypać mąką i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. Mleko i 200 ml wody podgrzać i dodać wraz z ziemniakami do ciasta. Wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Jeszcze raz wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować bochenek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawić jeszcze na 10  minut. Piec w  temperaturze 225 st. C przez 45 minut.

Reklama

 Jabłka i cebule obrać, pokroić w kostkę. Cebulę usmażyć na 2 łyżkach smalcu na złoty kolor. Dodać jabłko i smażyć razem, zmniejszyć ogień i dodać pozostały smalec, roztopić go. Dodać listki tymianku. Smalec zlać do naczynia i odstawić do zastygnięcia. Podawać do chleba ziemniaczanego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje