Chlebek kukurydziany z morelami

W smaku jest delikatny i lekko słodkawy. Na dodatek robi się go szybko. Chlebek kukurydziany z morelami jest doskonałą odmianą w codziennym jadłospisie.

Chleb kukurydziany mogą jeść osoby uczulone na gluten.
Chleb kukurydziany mogą jeść osoby uczulone na gluten. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • sól
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki roztopionej margaryny
  • 5 suszonych moreli

Sposób przygotowania:

Mąkę należy wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić mikserem, dodać do mąki, wymieszać. Delikatnie dodać mleko, roztopioną margarynę i cukier. Morele pokroić na drobniutkie paseczki i wymieszać bardzo szybko z całością masy.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas