Chlebek kukurydziany z morelami
W smaku jest delikatny i lekko słodkawy. Na dodatek robi się go szybko. Chlebek kukurydziany z morelami jest doskonałą odmianą w codziennym jadłospisie.
Składniki:
- 4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- sól
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki roztopionej margaryny
- 5 suszonych moreli
Sposób przygotowania:
Mąkę należy wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić mikserem, dodać do mąki, wymieszać. Delikatnie dodać mleko, roztopioną margarynę i cukier. Morele pokroić na drobniutkie paseczki i wymieszać bardzo szybko z całością masy.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.