Chlebowy pudding z jagodami

Popularny deser z angielskiej kuchni.

Składniki:

  • 6 kromek jasnego chleba
  • 3 łyżeczki masła
  • 1/4 szklanki jagodowego dżemu
  • 600 ml mleka skondensowanego
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1/2 szklanki jagód
  • cukier puder po posypania

Reklama

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj żaroodporne miseczki, natłuść je w środku masłem.

Posmaruj chleb masłem i dżemem. Pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miseczek.

Wymieszaj w misce mleko, jajka, cukier i waniliowy ekstrakt. Polej ułożone w miseczkach kawałki chleba. Odstaw na 10 minut, aż chleb dobrze nasiąknie sosem.

Przygotuj większe żaroodporne naczynie, wstaw do niego miseczki. Wlej wodę. Piecz pudding w kąpieli wodnej ok. 30 minut. Wyjmij miseczki i odstaw do wystygnięcia. Posyp jagodami i cukrem pudrem.


Dowiedz się więcej na temat: cukier puder

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje