Chlebowy pudding z jagodami
Popularny deser z angielskiej kuchni.
Składniki:
- 6 kromek jasnego chleba
- 3 łyżeczki masła
- 1/4 szklanki jagodowego dżemu
- 600 ml mleka skondensowanego
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- łyżeczka waniliowego ekstraktu
- 1/2 szklanki jagód
- cukier puder po posypania
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj żaroodporne miseczki, natłuść je w środku masłem.
Posmaruj chleb masłem i dżemem. Pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miseczek.
Wymieszaj w misce mleko, jajka, cukier i waniliowy ekstrakt. Polej ułożone w miseczkach kawałki chleba. Odstaw na 10 minut, aż chleb dobrze nasiąknie sosem.
Przygotuj większe żaroodporne naczynie, wstaw do niego miseczki. Wlej wodę. Piecz pudding w kąpieli wodnej ok. 30 minut. Wyjmij miseczki i odstaw do wystygnięcia. Posyp jagodami i cukrem pudrem.